Vad gjorde SFSU under 2020?

I vårt strävan att bättre kommunicera vad vi i SFSU styrelse gör kommer här en kortare sammanfattning av 2020. Sammanfattningsvis fick en hel del gjort, men önskar att vi hade gjort mer. Här kommer en lista och summering av vad vi bland annat gjorde:

 • Styrelsen hade 8 styrelsemöten; en styrelsehelg i januari 2020 och 7 digitala styrelsemöten.
 • Under hösten anordnades ett digitalt medlemsmöte för medlemmarna.
 • Vi har arbetat för att bättre få plats i beslut gällande spelschemat, ett arbete vi kommer fortsätta med tills vi får bättre resultat.
 • Vi genomförde en digital enkät med medlemmarna om deras inställning till VAR. Deras svar sammanfattade vi och gav till Svensk Elitfotboll som gjorde en utredning om VAR. Läs utredningen här.
 • Då medlemmar efterfrågat stöd i arbetet med/mot VAR publicerades några motioner på hemsidan som olika supportrar har skrivit till deras fotbollsklubbar om ett införande av VAR. Läs motionerna här.
 • Arbetet med att testa och verka för kall pyroteknik tillsammans med Svensk Elitfotboll, Polisen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) lades ner av Polisen.  Den 23 Januari 2020 meddelade SFSU beslutet via sin hemsida. Läs mer här.
 • Vi sammanställde en lista med SEF-klubbarnas (Allsvenskan/Superettan) datum gällande årsmöten, kallelser och motionsstopp som de beskrivs i respektive klubbs stadgar i januari 2020. Länk till listan.
 • I syfte att sprida mer kunskap om Villkorstrappan publicerade vi den 17 januari en artikel på hemsidan i ett försök att förklara vad Villkorstrappan är och innebär. Arbetsgruppen för Villkorstrappan började också att skriva texter, som ännu inte används. Länk till artikeln.
 • Vi bokade möten med politiker för att diskutera motionen som justitieutskottet i riksdagen skulle rösta om, motionen 2019/20:769 Trygg fotboll med en levande supporterkultur. Vi bokade in möten med flera politiker för att skapa dialog, förståelse och se hur de tänkte kring motionen. De flesta mötena fick avvaktas och ställas in då pandemin kom. Vi hann träffa de som skrev motionen. Läs mer på Twitter.
 • SFSU förekom en del i media, främst i början av pandemin men mindre under hösten. Vi har likt tidigare funnits tillgängliga för svar på frågor och för att kommentera händelser. En reflektion är att vi haft särskilt stort deltagande i radio, där en insats under mellandagarna i P1:s Nordegren och Epstein sticker ut. Lyssna här.
 • I februari avslutade vi i Erasmus+projektet: LIAISE. Ett projekt där vi under två år arbetat med att stärka SLO-funktionen i Sverige såväl som i Europa. Projektet resulterade i ett underlag som skickats in till EU i ett steg för att skapa större tyngd och legitimitet för SLO-funktionen och dess position inom europeisk fotboll.
 • SFSU deltog i Supporters Direct Europes årsmöte i Beveren i Belgien. Läs mer om SD Europe här.
 • Vi har varit i nära kontakt med Svensk Elitfotboll och Svenska Fotbollförbundet för att följa läget med fotbollen under pandemin.