INTERVJUSERIE OM SUPPORTERSKAP DEL 2

Hösten 2023 publicerar SFSU en artikelserie om att vara engagerad supporter. Under de kommande veckorna kommer ett antal olika supporterprofiler från våra medlemsföreningar att synas på vår hemsida för att berätta om hur deras engagemang yttrar sig, och vad supporterskapet inneburit för dem. I dag publicerar vi del två där vi pratar med Viktor Adolfsson, ordförande Järnkaminerna.

  1. HUR BÖRJADE DU ENGAGERA DIG IDELLT?

Sedan jag var väldigt liten hade jag alltid följt med farsan på hockeyn i Globen och på Hovet och det var där mitt intresse för att stötta laget på läktarna föddes. När jag var 10-11 år gammal började jag även gå på fotboll men brann mest för hockeyn där och då. När jag blev lite äldre och började intressera mig för att skriva så hamnade jag på DIF Hockeys Svenska Fans-redaktion ett tag efter att ha snackat med några på matcherna. Efter ett tag som skribent där kontaktades jag av en av våra tidigare ordföranden, Mikael Nylander, som då var engagerad i JK. Han tyckte jag skulle skriva på JK:s hemsida istället. Sagt och gjort, jag fick skriva under delen ”DIF-surr” där vi skrev lite allmänt om det sportsliga i fotbollen och hockeyn. Sedan byggdes engagemanget på år för år och på den vägen är det väl egentligen.

  1. VAD INOM SUPPORTERKULTUREN GÖR DITT HJÄRTA LITE STÖRRE OCH VARMARE?

Alla typer av aktiviteter där alla ställer upp och skapar något unikt tycker jag är underbart, oavsett om det är ett mäktigt tifo, en stor open air-samling eller en fotbollscup. Jag blir också alltid glad av att se nytt engagemang födas på och runt läktarna, framför allt när man ser ungdomar upptäcka supporterkulturen och allt som hör till. Utan återväxt har vi inte så mycket kvar till slut. Den stora grejen för mig är dock alltid gemenskapen som finns där både på matcherna men också utanför i livet i allmänhet. De allra flesta av mina närmaste har jag lärt känna via Djurgår’n och jag vet många med mig som känner likadant.

  1. BERÄTTA OM NÅGON GÅNG DÅ NI TILLSAMMANS MED EN ANNAN FÖRENING ARBETAT TILLSAMMANS FÖR SUPPORTERKOLLEKTIVET?

Under tiden då polisen använde sig av villkorstrappan som mest så arbetade vi så klart inom SFSU men i samband med det gick vi också samman inom Stockholmsklubbarnas supporterföreningar och grupper för att ta fram gemensamma strategier för att protestera och visa missnöje på olika sätt. Det finns ganska ofta saker där vi kan ha gemensamma mål och intressen trots att vi är rivaler till vardags.

  1. BERÄTTA OM NÅGOT I SUPPORTERKULTUREN HOS DJURGÅRDEN SOM BLEV EN POSITIV HÄNDELSE OCH UTVECKLING FÖR SUPPORTERFÖRENINGEN? Det kanske är lite tråkigt och lite väl administrativt men för några år sedan fick vi äntligen till en lösning med ett ordentligt medlemssystem där vi kunde samordna medlemskap, utskick av kort, bokning av resor och allt annat som våra medlemmar kan behöva. Tidigare hade vi varit tvungna att i stor utsträckning själva sköta mycket av detta, vilket gjorde så själva värvningen av medlemmar blev lidande. Att vi skaffade det nya systemet stämmer ganska väl överens med när våra medlemssiffror verkligen sköt i höjden och sedan dess har vi konstant legat på över 5 000 medlemmar per år, vilket ger oss mycket större möjligheter både ekonomiskt och när det gäller inflytande inom Djurgårdsled och inom svensk supporterkultur.