INTERVJUSERIE OM SUPPORTERSKAP

I dag inleder SFSU en artikelserie om att vara engagerad supporter. Under de kommande veckorna kommer ett antal olika supporterprofiler från våra medlemsföreningar att synas på vår hemsida för att berätta om hur deras engagemang yttrar sig, och vad supporterskapet inneburit för dem.

Först ut: Marcus Beckford, ordförande Bajen Fans.

1. HUR BÖRJADE DU ENGAGERA DIG IDELLT?

Jag har alltid varit en kreativ själ och när jag var 16-17 bast fick jag på något vänster hjälpa BF med att designa posters inför hemmamatcher och bussresor. Strax därefter blev jag en del av Bajen Fans souvenirutskott och jag vill minnas att en av mina första tröjor var ”Vi super i ettan”. Inför 2019 fick jag ett samtal från valberedningen som ville ha med mig i styrelsen. Jag svarade att jag kände mig hedrad men att jag dessvärre inte hade tid. Nu är jag inne på mitt femte år i styrelsen och som ordförande dessutom.

2. VAD INOM SUPPORTERKULTUREN GÖR DITT HJÄRTA LITE STÖRRE OCH VARMARE?

Gemenskapen. Gissar att rätt många har samma svar på den frågan. Mitt grönvita hjärta bultar som starkast när vi alla Bajare samlas runt Nackastatyn på julafton. Där man ser människor som annars kanske inte har ett sammanhang får känna sig inkluderade en dag där många sitter ensamma.

3. BERÄTTA OM NÅGON GÅNG DÅ NI TILLSAMMANS MED EN ANNAN FÖRENING ARBETAT TILLSAMMANS FÖR SUPPORTERKOLLEKTIVET?

Förmodligen ingen som missade samarbetet för att motverka villkorstrappan för några år sedan. Det gjordes en hel del! Tishor, namninsamlingar, kommunikéer, budisar och tysta manifestationer. En rolig idé som aldrig såg dagens ljus var att vi tog fram ett brev till dåvarande inrikesminister Mikael Damberg. Jag vill minnas att samtliga SFSU-klubbar skrev under och brevets speciella attribut var att det va 2 meter brett. Dessvärre hann det aldrig skickas iväg då en regeringskris kom i vägen, men brevet finns kvar!

4. BERÄTTA OM NÅGOT I SUPPORTERKULTUREN HOS BAJEN FANS SOM BLEV EN POSITIV HÄNDELSE OCH UTVECKLING FÖR SUPPORTERFÖRENINGEN?

Typ lagom till att vi bastade 40 fick Bajen Fans äntligen tag i en lokal efter att ha stått utan i många år. Bara ett stenkast från gamla Söderstadion dessutom! Det kanske inte var den typen av svar ni var ute efter men för oss är det en stor milstolpe, att ha en fysisk punkt med lokalförankring är inget man ska underskatta. Här hoppas vi kunna utveckla både vår förening och supporterkulturen i stort framöver.