På årsmötet i Borås i november 2016 fick en grupp i uppgift att samla in positiva supporterinitiativ och sammanställa på vår hemsida. Vi har kontaktat alla medlemsföreningar via mail och vi har också annonserat om detta arbete på vår hemsida. Nedan följer de initiativ som har rapporterats in.
Tycker du att initiativ saknas så kan du skicka in förslag till info@sfsu.nu.
I ett samarbete mellan AIK Fotboll och AIK-alliansen startade 2013 ett utbildningsprogram för AIK-supportrar upp till 25 år. Supporterakademin startades för att utveckla AIK:s supporterkultur och utrusta framtidens supporterledare med verktyg för att kunna påverka i viktiga frågor och hantera komplexa problemställningar, oavsett om det är en framtida arenafråga, att organisera och engagera medlemmar eller hantera AIK- och supporterfrågor mot journalister och politiker.
http://www.aikfotboll.se/csr/supporterakademin
År 2016 drog Allmänna Supporterklubben igång ett projekt med gratis läxhjälp inför de stundande nationella proven i årskurs 9. Ämneskunniga handledare höll genomgångar och besvarade frågor. Initiativet uppmärksammades och erhöll Alexander Isaks prispengar från Cmores tävling ”Fansens favorit”. ASK har därefter fortsatt med den uppskattade läxhjälpen som nu är återkommande.
http://www.fotbolldirekt.se/2016/04/05/aik-supportrarnas-fina-initiativ-erbjuder-laxhjalp/
Efter den hemska matchen 2014, då en Djurgårdssupporter avled efter en misshandel innan matchen, skapade Järnkaminerna, Sofialäktaren Tifo och Ultra Caos Stockholm en insamling till förmån för supporterns familj. På den första matchen efter insamlingen, en hockeymatch mot Örebro, samlades smått ofattbara 172 000 kr. Sammanlagt samlades flera hundra tusen kronor till in, och supportrar från hela Sverige bidrog till insamlingen.
http://www.jarnkaminerna.se/2014/03/31/insamling-till-den-avlidne-djurgardarens-familj/
Inför DIF:s arenaflytt så valde en Djurgårdssupporter att lotta ut ett säsongskort till en ungdom som inte hade pengar själv, med tanken att alla som vill ska ha möjlighet att gå och se på Djurgår’n. Året därpå, inför hemmamatchen mot Malmö FF, skapades en rörelse på twitter där #sponsraenjunis blev ett begrepp som innebar att någon som hade råd sponsrade någon som inte hade råd att gå på matchen. Inför den matchen gavs uppskattningsvis 500 biljetter bort. Nu är begreppet väletablerat inom Djurgårdsfamiljen, och det har skapats en plattform för att kunna ge bort biljetter och därmed på ett enkelt sätt skänka glädje till en mer behövande Djurgårdare.
http://dif.se/supporterinitiativ-sponsraenjunis/
Guliganerna samlar in pengar för att kunna göra det möjligt för socialt utsatta personer att gå på fotboll. Via samarbeten och ansökningar fördelas sedan biljetter till IF Elfsborgs matcher på Borås Arena. Under 2015 kunde Guliganerna bjuda 1300 personer på allsvensk fotboll. Guliganerna har också i två säsonger varit faddrar till 25 nyanlända flyktingar.
http://www.expressen.se/gt/sport/integration-pa-laktaren–ar-vi-tillsammans/
En gång per år har Guliganerna arrangerat en Cykelresa där man samlar in pengar till Cancerfonden.
https://www.facebook.com/Guliganerna/videos/1160935573940959/¨
Under hela 2014 hedrade alla supporterfraktioner kring IF Elfsborg den dåvarande managern Klas Ingesson. Supportrarna hade insamlingar och sålde t-shirts till hela världen. Totalt samlades det in närmare 350.000:- till Cancerforskning under 2014.
http://www.svenskelitfotboll.se/supportrar-samlade-in-storsumma-till-cancerforskning/
Elfsborg och Guliganerna har under en längre period stöttat stiftelsen Garissa. Elfsborgs gamla lagläkare Carl-Axel Ekman har startat stiftelsen för att stötta utsatta kvinnor i Kenya. Gulsvarta Systrar har under de senaste åren gjort ett beundransvärt arbete för stiftelsen och har två fadderbarn via stiftelsen.
https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1252046114841532&id=671064316273051
2013 samlade Guliganerna in 15.000 ihop med Ellas Änglar.
http://ife.rekyl.se/2013/09/26/supporterinsats-for-barncancerfonden/
IF Elfsborg hade två gamla spelare som neurologiska sjukdomar samtidigt. För att hedra spelarna så samlade Guliganerna in pengar till NHR, en forskningsfond för neurologiska sjukdomar.
http://guliganerna.se/2009/vila-i-frid-gbassay-bangura-7/
Fotbollssupportrar mot homofobi
Som en del i ett naturligt och självklart arbete för allas lika värde och inkludering på läktaren, i föreningen och kring fotbollen i övrigt så deltog Gårdakvarnen under några tidiga år i Pride Göteborg. Vi har också arrangerat föreläsningar ihop med Fotbollssupportrar mot homofobi.
http://www.gardakvarnen.se/fotbollssupportrar-mot-homofobi/
Swish för GIF
Under hösten 2017 drog supporter till GIF Sundsvall igång en insamlingskampanj för att hjälpa sin huvudförening ekonomiskt.
https://www.facebook.com/swishforgif/
Trummisen i Gyllene Tider, tillsammans med andra kända HBK-supportrar drog igång en crowdfounding för att stötta Klubben med syfte att få en plats på matchtröjan. Målet på 100 000kr säkrades under en vecka. Projektet fortgår för att nu ha som mål att stärka ungdomssektionen.
http://www.hbk.se/sv/nyheter/bli-en-hbk-kompis
När ekonomin höll på att barka rejält så startades en insamling från supporterhåll för att samla in pengar som skulle användas för att täcka de svarta hålen.
http://www.hbk.se/sv/nyheter/ge-for-ett-starkare-hbk
Syftet med Grow Söderort är att samla in pengar för att finansiera säsongskort till ungdomar som av olika anledningar inte har möjlighet att köpa det själva. En del av säsongskorten har gått till den ideella föreningen LOS Fruängen, Mötesplats Vårberg, Brobyggarna och en del har gått till ungdomar som antingen nominerat sig själva eller nominerats av någon i sin närhet.
http://www.bajenfans.se/blog/2016/12/14/grow-soderort-2017/
Startades 2008 av supportrar efter att Hammarby meddelat att de inte tänkt ge ut något tryckt matchprogram. Än idag är det supportrar som driver matchprogrammet.
http://supportrarnasmatchprogram.se/
Grundar sig i idrottsprojektet Livbojan, via insamlingsstiftelsen Saturnus.
Visionen för projektet är att skapa en trygg värld där alla barn och unga växer upp med framtidstro och möjlighet att påverka sitt eget liv. Saturnus vill skapa en fristad för utsatta barn och ungdomar i Andalucia (Colombia) med hjälp av bland annat fotboll. Bajen Fans har startat ett fotbollslag i Colombia.
http://www.bajenfans.se/blog/2017/05/01/bajen-fans-startar-fotbollslag-i-colombia/
http://www.bajenfans.se/blog/2017/05/02/idrottsprojektet-livbojan-ett-samarbete-med-bajen-fans/
Frank var ett barn som föddes med ovanliga sjukdomen Epidermolysis Bullosa. Kort sagt så är det en hudsjukdom som gör att man inte har det vanliga skyddet, utan drabbas lätt av infektioner och får blåsor på löpande band. Sammantaget är det nästan som att födas utan hud. Frank dog efter knappt fyra månader i livet.
Franks mamma är en välkänd supporterprofil i Helsingborg, med historik ibland annat Kärnans styrelse. I samband med att hon och pappan jobbade för att sprida information och samla in pengar för sjukdomen hoppade Helsingborgs supportrar på. En kampanj som främst strävade efter att sprida information om sjukdomen startades, men även pengar samlades in. Banderoller syntes på matcherna, sociala medier användes och några hundra tröjor med Zuperfranks logga såldes. Allt överskott till svenska EB-fonden. Prefixet Zuper är som en hyllning till Franks morbror Zeth som var ett stort stöd till föräldrarna.
http://www.karnan.nu/historien-om-en-zuperhalte/
Det hela påbörjades i samband med supporterinitiativet ”Röd Lördag” 2014, ett årligt återkommande event där allt helt enkelt kläs i rött och supportrarna försöker fylla Olympia. I samband med det bjöd supportergrupperingen Sundsbusarna in lite olika utsatta grupper. Det följdes upp av att en privatperson gick runt och samlade in pengar hos lokala näringslivet och i sin tur bjöd in en de inlagda barnen på Helsingborgs lasaretts barnavdelning. Därifrån uttryckte många personer sin vilja att bidra, vilket mynnade ut i en fond som Kärnan höll i. Den kallas idag biljettfonden och drivs av Helsingborgs IF. Under 2016 fick ca 1700 barn från utsatta grupper se fotboll på grund av biljetter från fonden.
http://www.hif.se/samhallsansvar/biljettfonden/
Under ungefär tio års tid har vissa utvalda matcher föregåtts av vad som kallats en idiotmarsch. Medelst cykel, apostlahästar, kanot, longboard etc har olika HIF-relaterade ämnen fått fokus i samband med en bortamatch. 2013 hade en supporterprofil avlidit i en medfödd hjärnskada. Därför lades fokus på att samla in pengar för forskning kring hjärnskador via hjärnfonden (www.hjarnfonden.se) samt att sprida information om hjärnskador.
Promenaden till Kalmar det året fick väldigt mycket medialt utrymme. Ett urval på info och artiklar:
http://www.fotbollskanalen.se/allsvenskan/helsingborg/gar-15-mil—for-bortgangen-supporter/
HIF har under de senaste decennierna haft rejält med ekonomiska problem. Allra värst har kanske de senaste åren varit. Därför försöker supportrarna hjälpa till genom att i olika sammanhang skänka pengar till klubben. Det här har omgivits av väldigt många sociala event (allt ifrån resor till bortamatcher, till onlineloppis och faktiskt vinprovning har stått på agendan), och på olika sätt minskat klyftorna inom HIF:s supporterled.
Initiativet är helt supporterstyrt och bygger nästan uteslutande på att privatpersoner skänker pengar till klubben. I dagsläget har dryga miljonen samlats in.
Risksupportrarna är en sammanslutning supportrar som delfinansierar en andel i Olympia Invest AB som är tänkt att verka för att få in kapital nog att säkerhetsställa klubbens framtid. I dagsläget har supportrarna är supportrarna via hundratals olika delfinansiärer inne på sin andra andel á 250 000 kr. Målet är att dels hjälpa klubben i sina hjärtan, men väl så mycket att få insyn i processen för att inte riskera felaktigheter eller att finansiärerna riskerar 51%-regeln.
https://www.hd.se/2016-09-30/hif-fansen-investerar-i-sin-klubb
Getingarna tog under höstsäsongen 2015 fram en t-shirt med trycket Refugees Welcome och sålde till supportrar under matcher och resor. All vinst gick oavkortat till UNHCR för att stödja flyktingar.
https://www.facebook.com/Getingarna/posts/10153683076073086
MFF Support arrangerar årligen en inomhusturnering där alla pengarna går till att stötta Cancerfonden. Alex var styrelsemedlem i MFF Support och initiativtagare till denna turnering. Han gick dessvärre bort 2008 i cancer. MFF Support beslutade därför att överskottet från turneringen ska gå till Cancerfonden.
http://mffsupport.com/kategori/alex-minne-2/
Detta är ett aktivt samarbete mellan supportrar och klubben. Vi har gjort allt från traditionella insamlingar med bössor till klädesinsamlingar och donerat biljetter till olika flyktingboende runtom i Malmö vid ett flertal tillfällen. I dagsläget har vi samlat in 350.000kr.
Supporterhuset är ett koncept som går ut på att fånga upp MFF-supportrar i alla åldrar med intresse för fotboll och kanalisera deras energi och engagemang i positiv riktning. Grunden i konceptet utgörs av att det finns en fysisk mötesplats i form av en lokal – Supporterhuset. Supporterhuset verkar som en öppen mötesplats på dagtid främst med en shop och ett café. Det finns möjligheten att göra flaggor, arrangera möten eller bara umgås. Supporterhuset arrangerar dessutom en rad olika aktiviteter på kvällstider t.ex gästföreläsningar, studiecirklar och filmkvällar med olika gäster som är ett fortlöpande inslag i verksamheten. Omfånget berör allt från fotboll, kultur och samhälle.
Supporterhuset sociala satsningar för 2017
IQ-projekt- Ett samarbete med systembolagsdotter bolag som som syftar till att förebygga, informera och begränsa alkoholens skadeverkningar.
MFF för alla – ”MFF för alla” är en social satsning som går ut på att möjliggöra att fler MFF-intresserade att gå på MFFs matcher. Syftet är att skapa fler aktiva MFF supportrar och ge människor som inte har ekonomiska möjligheter och/eller på andra sätt gjort sig förtjänta av en matchbiljett.
Änglahjälpen är ett initiativ från Supporterklubben Änglarna som går ut på att ge föreningar och skolklasser möjligheten att se IFK Göteborg på plats. De som vill ha biljetter ansöker på hemsidan och får biljetterna gratis. Biljetterna finansieras av supportrars donationer.
www.anglahjalpen.com
Sommaren 2014, mitt under den stora flyktingvågen så bestämdes sig Peking Ultras för att öka integrationen på Curva Nordahl. En insamling startades för att kunna bjuda in nyanlända på IFKs matcher. Insamlingen tog fart och 60.000kr var insamlade inom några dagar. Initiativet är fortfarande aktivt och vi har bjudit in ca 1200 nyanlända. I år samarbetar Peking Fanz med ABF och har köpt loss 10 årskort som de befogar över.
https://www.facebook.com/biljetthjalpen/?fref=ts
Peking Fanz har samlat in över 70.000kr till IFKs damlag. Man har gjort det genom insamlingskampanjer och auktioner. Tanken är pengarna ska gå till damlagets skulder.
http://pekingfanz.nu/tillsammans-mot-allsvenskan/
Hösten 2015 när flyktingkrisen var som allra mest påtaglig i folks medvetanden arrangerade Örgrytes supportrar en stor insamling där vi samlade in både pengar och kläder som vi sedan skickade till Lesbos i medelhavet i en insats som vi samordnade med andra initiativ i stan.
http://sambadefensiv.se/2015/09/insamling-till-flyktingkatastrofen-i-medelhavet/
ÖIS har i flera år uppmärksammat Dawit Isaak som sitter som samvetsfånge i Eritrea. Detta genom att varje år spela en match där man uppmärksammar frågan, ÖIS använder en kaptensbindel med Dawit på och pressläktaren är döpt till hans ära. Dessutom har det målats tifon med Dawits ansikte och en omstridd banderoll.
http://fotboll.ois.se/free-dawit/
ÖIS har sedan 2014 deltagit i Prideparaden med såväl spelare som supportrar. I premiären 2015 spelade spelarna i regnbågsfärgade skosnören för att uppmärksamma frågan. Ett initiativ som kom från supportrarna och inköpet sponsrades av Balders Hage. ÖIS använder även regnbågsfärgade hörnflaggor.
http://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/ois-spelar-for-hbtq
ÖIS har under en tid haft ett samarbete med Gatans lag som är Sveriges landslag i fotboll för hemlösa.
http://fotboll.ois.se/ois-ger-20-arskort-till-gatans-lag/
Örebrosupportrar samlade in och gjorde till förmån för musikhjälpen i Anders Karlssons (före detta spelare och ledare) minne. Insamlingen slutade på 72900 kronor.
Örebro började 2016 och ska även året 2017 att bjuda ensamkommande barn på fotboll. Ett intiativ för att alla ska ha möjlighet att gå på fotboll samt att ge sociala sammanhang. Förra året gav insamlingen ca 45000 kronor och det delades ut 800 biljetter, 2017 ska de sattsa på 1000 biljetter.
http://www.aftonbladet.se/sportbladet/fotbollsverige/allsvenskan/article22248398.ab