Uttalande gällande Stockholmsderbyt

Igår möttes Hammarby och Djurgården i en match som kom att avbrytas i matchminut 76 för att återupptas inför tomma läktare dagen efter. Att en grupp individer väljer att kasta in bangers med syfte att avbryta matchen är något som vi tar starkt avstånd ifrån. Beteendet skadar svensk läktarkultur och får allvarliga konsekvenser såväl på kort som lång sikt och skadar den sportsliga integriteten.

Det pågår en statlig utredning om säkra idrottsevenemang, alla allvarliga ordningsstörningar är ett direkt incitament för utredarna att skruva upp ”hårdare tag”-linjen ett hack för varje incident. Att kasta in bangers från fotbollsläktare är kort och gott ett beteende vi behöver få bort från läktaren.

Att polismyndigheten väljer att köra över svensk fotbolls beslutsfattare och upplösa den offentliga tillställningen, stick i stäv med tidigare praxis och fotbollens egna regelverk skapar väldigt oroande incitament och prejudikat för framtiden. Det är att frångå den överenskomna exkluderingsstrategin mellan fotbollens parter som funnits i ett par år. Beslutet från polismyndigheten under gårdagen är en förlust för svensk fotboll och svenskt samhälle. Det försvårar dialog och samverkan, det sätter tiotusentals människor i fara samt skadar sporte s integritet och säkerhetsarbete. Polisen har under årets gång, utan förvarning eller förankring med fotbollen, ändrat och testat nya strategier i såväl Malmö, Uppsala, Kalmar och nu i Stockholm. Vi anser inte att fotbollsläktare fulla med samhällsmedborgare ska vara en arena för att experimentera med nya polismetoder. Lösningen på gårdagens händelser kan inte vara att upplösa evenemanget när ordningsläget inne på arenan av övriga aktörer bedöms som normalt efter matchmötet. Vid samtliga tidigare tillfällen under året och föregående års säsong där det krävts matchmöten har matchen kunnat spelats vidare, med publik utan några nya incidenter som krävt nya matchmöten. Metoden med matchmöten får alltså historiskt anses ha fungerat. SFSUs bestämda åsikt är att matcher ska avgöras på planen med publik på läktaren. 

Vi tror fortsatt på individens ansvar, exkluderingsstrategin och inte på kollektiv bestraffning vilket gårdagens beslut om att upplösa det allmänna tillståndet de facto är. Men vi har givetvis ett ansvar som kollektiv att sätta ramar, riktlinjer och vilka beteenden vi vill ha inom svensk supporterkultur. Det är frågor som vi inom SFSU och den övriga organiserade supporterrörelsen jobbar dagligen med på såväl individ-, lokal, nationell och internationell nivå och ett arbete som fortsätter. Gärna i samverkan och dialog med fotbollens övriga parter.