Intervjuserie om supporterskap del 11

Hösten 2023 och våren 2024 publicerar SFSU en artikelserie om att vara engagerad supporter. Ett antal olika supporterprofiler från våra medlemsföreningar kommer att synas på vår hemsida för att berätta om hur deras engagemang yttrar sig, och vad supporterskapet inneburit för dem. Idag publicerar vi del elva där vi pratar med ordförande Martin Ilg från Kalmar FF Supporterunion.

1. Hur började du engagera dig ideellt?

Dels har jag ju ett stort FF-hjärta, men den största anledningen var att jag på något sätt kände att så många har gjort så mycket för supporterkulturen i Kalmar genom åren och att det var dags att ”göra min plikt”. Sen är det också väldigt roligt, så det är ju ingen börda direkt.

2. Vad inom supporterkulturen gör ditt hjärta lite större och varmare?

Att folk ställer upp för varandra på ett sätt som jag inte sett i andra sammanhang bortsett från när jag gjorde värnplikten. Oavsett bakgrund, kön eller social status är supporterkulturen generellt sett välkomnande och inkluderande.

3. Berätta om någon gång då ni tillsammans med en annan förening arbetat tillsammans för supporterkollektivet?

Vi tog kontakt i höstas kontakt med Enable Sverige (om det nu kan räknas som förening) för att få till ett samtal om supporterkultur och den laddade bengalfrågan. Tyvärr kom vi inte ända fram då intresset inte var så stort som vi hoppats, men om frågan blossar upp igen är vi beredda att göra ett nytt försök.

4. Berätta om något i supporterkulturen hos Kalmar FF Supporterunionen som blev en positiv händelse och utveckling för supporterföreningen!

Slutet på säsongen 2020 när ”MP-eran” var över. Sista matcherna mot Sirius borta och kvalmatcherna mot Brage mobiliserade vi styrkorna på ett behjärtansvärt sätt. Vi klarade kvalet och euforin på Sydostkurvan efter att Herman Hallberg punkterat matchen och räddat det Allsvenska kontraktet, var något alldeles extra. Där och då sattes grunden för framtiden. Vi hade långsamt och mödosamt kämpat oss upp på toppen av berg och dalbanan och sen den matchen har vi bara accelererat.