INTERVJUSERIE OM SUPPORTERSKAP DEL 10

Hösten 2023 publicerar SFSU en artikelserie om att vara engagerad supporter. Under de kommande veckorna kommer ett antal olika supporterprofiler från våra medlemsföreningar att synas på vår hemsida för att berätta om hur deras engagemang yttrar sig, och vad supporterskapet inneburit för dem. I dag publicerar vi del tio där vi pratar med Emelie Hultin, ordförande Guliganerna.

1. HUR BÖRJADE DU ENGAGERA DIG IDEELLT?

Allt började redan på Ryavallen, Guliganerna hade en kiosk på den tiden, och redan som 11 åring stod jag i den kiosken och sålde korv. Sedan som 12-åring hade jag praktik på Elfsborgs kansli och efter det började jag även jobba där ideellt för föreningen. Så ideellt arbete har varit en del av hela min uppväxt kan man säga.

2. VAD INOM SUPPORTERKULTUREN GÖR DITT HJÄRTA LITE STÖRRE OCH VARMARE?

Skulle säga gemenskapen alla dagar i veckan. Eftersom jag vuxit in i Guliganerna och fått hänga lika mycket med min pappas vänner som han har hängt med mina så blir det en väldigt familjär känsla. Alla kommer från olika bakgrunder, olika yrken men ändå står man där tillsammans på läktaren för en gemensam sak – att stötta sitt kära IF Elfsborg. Men också allt jobb som vi lägger vid sidan av fotbollen, allt samhällsengagemang. Guliganerna har genom åren samlat in pengar till många olika organisationer men vår största har varit till Cancerfonden, där insamlingen skett på flera sätt men det mest uppmärksammade har varit att ett 20-tal supportar cyklade till Halmstad borta 2014, insamlingen gav över 300 000kr! Sedan har den cykelresan gått både till Falkenberg, Örebro och Åtvidaberg efter det. Vårt senaste samhällsengagemang var under våren 2022 då startade Guliganerna projektet Framtid med syfte att finansiera gympapåsar till Västergötlands barn och ungdomar. Ett sätt att inspirera till idrottande samtidigt som vi ville ge fler möjlighet till matchbesök på Borås Arena. Vi möttes av en fantastisk respons, en mängd företag och privatpersoner engagerades och totalt samlades det in medel för att finansiera 2500 gympapåsar. Efter det var vi runt i Västergötland och delade ut dessa gympapåsar på olika turneringar, skolor och även sjukhus. Vilket var väldigt uppskattat hos barn och ungdomar! Nu ser man barn med dessa gympapåsar överallt!

3. BERÄTTA OM NÅGON GÅNG DÅ NI TILLSAMMANS MED EN ANNAN FÖRENING ARBETAT TILLSAMMANS FÖR SUPPORTERKOLLEKTIVET?

Vi har arbetat en hel del genom åren med Änglarna. Vi har haft gemensamma agendor där vi gjort olika saker på de olika matcherna. 51%- regeln var väl den största då vi hade gemensam 15 minuters tystnad på arenan (2008) men också OH-flaggor och banderoller med samma budskap.

4. BERÄTTA OM NÅGOT I SUPPORTERKULTUREN HOS GULIGANERNA SOM BLEV EN POSITIV HÄNDELSE OCH UTVECKLING FÖR SUPPORTERFÖRENINGEN?

Utvecklingen av vår pausytan bakom Elfsborgsläktaren – Gula Torget, som också kom till efter covid har gjort att nu alla vill vara på vår läktare. Det är där det händer saker så som spelningar med lokala artister, avstängda spelare kommer förbi, tatuerare har varit på plats, men också där du kan få sitta ned och umgås och samtidigt ta något gott att äta och dricka.Vi har matcher där folk köar en timme innan Gula Torget öppnar (vilket öppnar 2 h innan match, 1h innan resten av arenan).Det visar återigen på att gemenskapen som supporterkulturen ger är något vi måste värna om och bygga vidare på.