INTERVJUSERIE OM SUPPORTERSKAP DEL 9

Hösten 2023 publicerar SFSU en artikelserie om att vara engagerad supporter. Under de kommande veckorna kommer ett antal olika supporterprofiler från våra medlemsföreningar att synas på vår hemsida för att berätta om hur deras engagemang yttrar sig, och vad supporterskapet inneburit för dem. I dag publicerar vi del åtta där vi pratar med Gustav Bunse, vice ordförande MFF Support.

1. HUR BÖRJADE DU ENGAGERA DIG IDEELLT?

Jag började engagera mig ideellt genom att MFF Support hade startat upp en arbetsgrupp på facebook. Jag hade precis börjat pyssla med en del grafisk design och photoshop, och erbjöd mig att hjälpa till om de behövde info-utskick och liknande. Så jag gjorde det under en säsong och började knyta band till ett par personer i Support. Året efter det så hörde valberedningen av sig och önskade ha in mig i styrelsen. Så på den vägen hamnade jag i MFF Supports styrelse!

2. VAD INOM SUPPORTERKULTUREN GÖR DITT HJÄRTA LITE STÖRRE OCH VARMARE?

Det är nog en känsla exklusivt för städer som Malmö, där vi bara har ett stort lag på herrsidan. När jag ser hur supporterkulturen blöder över alla gator, torg och parker både inför matchdag, men också alla andra dagar på olika sätt. Supporter-rörelsen är så otroligt stark här nere, och den färgar staden lika mycket som staden färgar oss. Så när jag ser målningar vid knarkrondellen på möllan, eller ser halsdukar i vartenda skrå av vartenda stadsdel på matchdag, eller när jag hör nya sånger sjungas på olika uteserveringar som sträcker sig långt bortom möllan. Känslan av att supporterrörelsen och staden Malmö är så pass sammanvävd är nog det som har gjort att jag anammat Malmö som stad och som klubb lika mycket. Det värmer mitt supporterhjärta extra, att det vi engagerar oss i är en stor och vital byggsten i den staden jag håller så nära hjärtat.

3. BERÄTTA OM NÅGON GÅNG DÅ NI TILLSAMMANS MED EN ANNAN FÖRENING ARBETAT TILLSAMMANS FÖR SUPPORTERKOLLEKTIVET?

Ett engagemang som fortfarande sitter i tycker jag är ”Rädda svensk fotboll”. Där samarbetade vi tillsammans med samtliga grupperingar på Malmö-läktaren för att tydligt gå ut och markera som enad front kring allt vad villkorstrappan stod för. Att hela den allsvenska supporterrörelsen stod bakom samma symbol känns unikt på många sätt, och det gjorde verkligen stor skillnad för läktare och supportrar över hela landet.

4. BERÄTTA OM NÅGOT I SUPPORTERKULTUREN HOS MFF SUPPORT SOM BLEV EN POSITIV HÄNDELSE OCH UTVECKLING FÖR SUPPORTERFÖRENINGEN?

Under pandemin så var vi alla tvungna att anpassa oss efter en ny verklighet. Något vi gjorde för att, under de riktlinjer och regler som fanns, försöka samla supportrar även när läktarna var stängda var att arrangera stora visningar av macherna på Plan B här i Malmö. Det växte snabbt till den självklara platsen att se matcherna på, och i en tid då supporter-gemenskapen kändes som mest distant, så blev det en verklighetsförankring där man blev påmind om att vi alla som delar det här ihop finns kvar här! Jag komemr aldrig glömma Colaks två mål mot Rangers, eller Birmancevics frispark som tog oss till Champions League. Hela Plan B stod upp och ner efter de målfirandena. Sedan den tiden har vi haft ett nära och bra samarbete med Plan B, och har haft ett 30-jubileum och en guldfest i deras lokaler sedan dess!