Sommarträff i Norrköping 2023

/

Helgen 17-18 juni gick årets upplaga av SFSUs sommarträff av stapeln i Norrköping. Vi öppnande upp dörrarna klockan 10.00 och startade lördagen med kaffe och upprop som sig bör. Uppemot 40-deltagare från norr till söder bland våra medlemsföreningar. 

Vår första gäst för dagen var Fredrik Gårdare, tidigare kriminalkommissarie inom gängkriminalitet och organiserad brottslighet, numera aktiv inom organisationen “Tryggare Sverige”. Fredrik berättade om problemen med otillåten påverkan inom fotbollen, huliganutredningen från 2013, matchfixning, hot, agenter med mera. Tunga men viktiga ämnen som öppnade ögonen kring många viktiga frågor och hur vi kan stärka suveräniteten och föreningsdemokratin inom svensk fotboll. 

Johan Schollin, från SEF (Svensk Elitfotboll) besökte oss på förmiddagen och presenterade sig. Johan kommer närmast från IFK Norrköping där han arbetat som Säkerhets- och Evenemangschef. Sen januari i år är Johan Matchdelegatkoordinator/SLO-ansvarig hos SEF och är på plats under helgen för att få en bättre inblick i supportrarnas perspektiv. 

Efter lunch och en bensträckare var det dags för nästa gäst för dagen. På schemat stod Anders Almgren som är verksamhetsansvarig för Enable Sverige -hållbarhet runt svensk elitfotboll. Anders berättade varför Enable finns och vad dom arbetar med. Anders deltar ofta i polisutbildningar som motpartspersektiv. Anders berättar om olika exempel under dessa utbildningar där han uppmuntrar till självreflektion hos poliser genom att lyfta supportrarnas perspektiv. Just ordet självrannsakan är huvudämnet på workshopen som Anders hade under lördagseftermiddagen där vi supportrar fick diskutera och tänka till i till vissa delar obekväma frågor. 


Lördagen avslutades som vanligt med middag, quiz och kvällsaktiviteter. För många en huvudpunkt under dessa träffar!

Under söndagen fick vi besök av Hans Wetterhall och Kjell Augustsson från Östergötlands Fotbollsförbund. Hans och Kjell började med en genomgång hur distrikten i svensk fotboll är uppbyggda samt vilka frågor distrikten kan påverka. Vidare i diskussionen samtalades det om föreningsdemokrati både gentemot förening och förbund. Valberedningens viktiga roll och vikten av engagemang för att kunna påverka. Ett mycket givande samtal om ett ämne vi historiskt inte haft så mycket kunskap om och som vi hoppas kommer ge oss stor nytta för framtiden. 

Vi i styrelsen vill tacka er alla som deltog under helgen. Vi hoppas att ni precis som oss hade givande samtal och knöt nya kontakter och framförallt: Att ni fått mersmak och kommer på årsmöteshelgen sista helgen i januari! 

STYRELSEN SFSU