Intervjuserie om tifo, del 8, IFK Norrköping

Nästa del i intervjuserien om tifo, nu med Noah Boquist från Pekings tifogrupp.

1. VAD ÄR OCH VAD BETYDER TIFO FÖR DIG? 
Tifo är ett av av de finaste sätten att visa sin passion och uppskattning för klubben/föreningen. Ett väldigt bra sätt att utmana sin kreativitet gång på gång, där man vill överträffa sig till att leverera ett större och bättre tifo varje gång. Sedan så är det ju en helt idiotisk sysselsättning egentligen, där det är helt oavlönat osv. Det är flertalet gånger vi har skissat en hel natt, för att sedan lite skämtsamt fråga oss själva hur dumma i huvudet vi egentligen är som håller på med det här. En utav de bästa anledningarna för att dra iväg och träffa polarna i några timmar med.

2. HUR BLEV DET ATT DU BÖRJADE ENGAGERA DIG I TIFO-VERKSAMHETEN? 
Egentligen är det en ganska kort historia. Inför säsongen 2021 lade Tifogruppen upp ett inlägg på sociala medier, där det efterfrågades fler engagerade supportrar som ville hjälpa till med tifo fixen, för att kunna genomföra flera större tifon. När jag såg inlägget kändes det självklart att jag skulle höra av mig, då jag alltid har tyckt hela grejen med tifon är kul. Sedan dess har man försökt vara på plats så mycket som man hinner med egentligen.

3. HUR SER DU PÅ UTVECKLINGEN AV TIFO I SVERIGE OCH ÖVRIGA EUROPA? 
Vi har ju haft väldigt stora och bra tifon i Sverige under en ganska lång period egentligen, men där det bara varit några få grupper som levererat rejält.  Nu på senare tid, så har väldigt många klivit fram och levererat tifon i bättre kvalitet och kvantitet, vilket är fantastiskt roligt att se. Det har egentligen blivit en konkurrens bland väldigt många nu, där man omedvetet pushar varandra till att göra det bättre än varandra varenda gång. Man ser ju att i princip varje tifo blir mer detaljrikt, större, snyggare och bättre.

I Europa är det väl samma sak där också. Det blir större, bättre, snyggare och mer detaljrikt varje gång. Det är ofta det poppar ut bilder på sociala medier där man ser helt fantastiska tifon från diverse länder.

4. VAD VILL DU TIPSA OM TILL NÅGON SOM VILL ENGAGERA SIG MER I TIFO MEN INTE VET I VILKEN ÄNDE DE SKA BÖRJA I? 
Det bästa sättet är att kliva fram och prata med de som har hand om tifon på läktaren, eller om de har sociala medier så kan du alltid höra av dig till din tifogrupp där. Något som är värt att lägga en tanke på är att det aldrig finns för många personer när det kommer till tifoverksamheten. Tifofix är inte alltid bara sy, skissa, och måla. Alla kan alltid bidra med något, vare sig det är organisering, redigera en bild till en skiss i Photoshop, städa, fixa lokaler till att måla/skissa eller rulla ihop och tejpa ihop en flagga. Många kommer in utan förkunskaper och lär sig massor längs vägen.

5. VILKEN ÄR DIN FÖRENINGS BÄSTA TIFO ENLIGT DIG OCH VARFÖR? 
Oj den var svår. Det stod mellan tre stycken. Ville till en början säga hyllningstifot till Kristoffer Khazeni, som vi hade förra våren. Tänkte sedan på vårat 125-årstifo, som var ett tvåstegstifo som inte riktigt gick som vi hade tänkt, men är ändå där uppe i toppen. Funderade dock en liten stund till och kom fram till att Peking Fanz 25 års-tifot var ett par snäpp vassare. Ett tvåstegstifo som blev helt fantastiskt utfört, med både Peking Fanz-loggan som OH och sedan ‘’PF-gubben’’ som vinschades upp.