Intervjuserie om tifo, del 6, Vännerna Uppsala

1. VAD ÄR OCH VAD BETYDER TIFO FÖR DIG?
Tifo är ett sätt att visa hjärta och passion för sitt lag och sin stad. Det är ett sätt att visa stolthet över miljön som formar dig som människa. Vartän du kommer från eller vart du är i livet så får du ge uttryck för din kreativitet och kan utmana dig själv till att nå större höjder varje gång, så fort ett tifo är klart börjar du tänka på hur nästa tifo ska bli ännu fetare. Samt att det är en jävligt bra ursäkt för att dricka bärs och hänga med vänner.

2. HUR BLEV DET ATT DU BÖRJADE ENGAGERA DIG I TIFO-VERKSAMHETEN?
Det började med att jag stod på Studenternas och brölade i 90 minuter plus tillägg varje match ca 2017-2018  till att jag började hitta likasinnade på läktaren som ville ta nästa steg i läktarutvecklingen, tyvärr missade jag att vara våra första tifon då jag pluggade på annan ort men så fort jag kom hem igen och i takt med att klubben blev bättre så höjde vi vår nivå också och vi kom igång med att starta en ny sorts läktarkultur i Uppsala och resten är historia.

3. HUR SER DU PÅ UTVECKLINGEN AV TIFO I SVERIGE OCH ÖVRIGA EUROPA?
Det går inte att komma undan att vissa delar av Europa är i särklass bäst på allt vad heter läktarkultur och tifon, det går inte ens att jämföra med andra länder eller sporter. Och vi i Sverige är helt klart bland de bättre. Det enda som hämmar oss är polisens häxjakt på supporterkultur och pyro, samt storleken på våra arenor/publiken. Vi hade helt klart varit topp 3 i världen annars.

4. VAD VILL DU TIPSA OM TILL NÅGON SOM VILL ENGAGERA SIG MER I TIFO MEN INTE VET I VILKEN ÄNDE DE SKA BÖRJA I?
Prata med folk på läktaren som du vet eller tror är engagerade och var inte rädd bara för att du inte kan måla eller sy, det är jättebra egenskaper att ha men tifofix är tusen  andra saker också, det är att kunna fixa lokaler, organisera, städa, klippa konfetti, hitta lösningar, tejpa upp, ALLT du kan tänka dig och mer, alla kan hjälpa till. Till sist, det är jävligt kul och givande att se något man krigat med bli realiserat.

5. VILKEN ÄR DIN FÖRENINGS BÄSTA TIFO ENLIGT DIG OCH VARFÖR?
Det går inte att komma undan att Karl Larson tifot förra året är bland det bästa vi gjort, alla timmar och alla pengar som gick åt var värt för att se Kalles reaktion efter. Det var ett värdigt avsked en sån legendar. Annars tycker jag personligen mycket om vårt 115 års-tifo. En trestegsraket som verkligen satte läktaren i brand, att vi torska matchen var skitsamma, 2022 var ett sjukt bra år för vår läktarutveckling och jag ser fram emot vad vi kan bjuda på 2023.

Foto:@fotoavliam