Intervjuserie om tifo, del 4, Hammarby

Här kommer nästa del i vår serie om tifo, nu med Martin Nilsson från Hammarby Tifo.

1. Vad är och vad betyder tifo för dig?
Tifon är en chans för oss på läktaren att genom fina målningar eller annat visa känslorna för föreningen i våra hjärtan. Jag brinner för tifon och tycker att det är en otroligt viktig del av supporterkulturen och sporten. Att vara på ett tifo-fix och kämpa för att det ska bli klart i tid och bli så bra som det kan är bland det roligaste som finns, att måla i flera timmar kanske inte alla tycker är så roligt men är det för ens lag så är det absolut värt all tid. 

2. Hur blev det att du började engagera dig i tifo-verksamheten?
Skulle säga att det var när jag började bli en mer engagerad supporter som jag ramlade in på det och sen dess har jag inte lämnat. 

3. Hur ser du på utvecklingen av tifo i Sverige och övriga Europa?
Utvecklingen i framförallt Sverige går framåt för varje år där tifona blir mer och mer avancerade. Tycker det är lite kul att även mindre klubbar med färre supportrar börjar göra större och bättre grejer också. 

När det gäller övriga Europa har jag mycket sämre koll även om jag ser rätt mycket bilder på tifon efter matcher. Där vissa såklart är väldigt bra men kan tycka att vi i Sverige ligger väldigt långt fram. 

4. Vad vill du tipsa om till någon som vill engagera sig mer i TIFO men inte vet i vilken ände de ska börja i?
Gå fram och prata med dom aktiva grupperna på läktaren, säg att du vill engagera dig och hjälpa till. Det är väl det lättaste sättet man kan börja på. 

5. Vilken är din förenings bästa tifo enligt dig och varför?
Svårt att blunda för det vi hade i det senaste derbyt mot DIF. Men vår tifogrupp och hjärnorna bakom utvecklar hela tiden våra tifon. Måste nämna vårt tifo i premiären mot Helsingborg också där roddbåtarna rörde sig över tifot. 

Fotograf, tifo-bilden: Peter Jonsson