SFSU:s önskemål och visioner gällande spelschema för Allsvenskan och Superettan 

SFSU företräder supportrar i hela Sverige. Vi har under våren gjort en undersökning för att se vad de anser om spelschemat som det ser ut idag, som fick ca 2500 svar. Det genomgående temat är att man vill ha fler matcher på lördagar, oavsett hemma eller borta, och att det finns ett önskemål om att ha en övre gräns för hur lång en resa får vara om en match spelas en vardag. Även den sena söndagsmatchen upplevs som ett problem ur resesynpunkt.

Våra önskemål inför att spelschemat för 2023 ska sättas är:

  1. SFSU ska vara en part som får vara med och påverka spelschemat och som får ta del av detta redan under arbetsprocessen, inte bara när vi står inför fullbordat faktum.
  2. Jämnare fördelning av helgmatcher i allmänhet och lördagsmatcher i synnerhet. Lördagsmatcher innebär folkfest för våra medlemmar, oavsett hemma eller borta. Det är önskvärt att alla lags supportrar får möjlighet till detta under en säsong.
  3. Fler helgmatcher. Helgmatcher innebär möjlighet till större bortaföljen, som i sin tur bidrar till bättre stämning på matcherna och d ärmed till ett ökat intresse för svensk fotboll. Ingen vill ha tomma läktare, ge supportrarna förutsättningar att undvika det.
  4. Färre långa resor på vardagar. De flesta supportrar gillar även vardagsmatcher. Att stå i elljuset en oktoberkväll är obetalbart. Alltså ska inte vardagsmatcherna försvinna. Däremot är det önskvärt att även resande supportrar har möjlighet att ta sig till och från arenan och ta del av stämningen. 

I ett längre perspektiv har vi även en vision som vi önskar arbeta för:

  1. Spelschemat i sin helhet sätts innan säsongen har börjat.
  2. Inga resor över tre timmar enkel resa om matchen spelas vardagar.
  3. 17:30-tiden stryks helt och ersätts med en tidigare avsparkstid, lördag eller söndag.
  4. En match på måndag varje omgång, resten spelas på helgen.