Intervjuserie om tifo, del 3, Elfsborg

Det har blivit dags för del 3 i intervjuserien om tifo. Här kommer Elfsborg.

1. VAD ÄR OCH VAD BETYDER TIFO FÖR DIG?
För mig är tifo en komposition av ideellt drivande uppoffringar, tid och engagemang. En process av planering, förberedelser och genomförande. När ett tifo sen verkställs och tar sin plats på läktaren är det för mig en visuell konst, eftersom jag sällan upplever ett tifo som någonting halvdant, utan det är allt som oftast väl genomförda verk som sätter sin prägel och dignitet på matchupplevelsen oavsett vilken storlek det handlar om. 

2. HUR BLEV DET ATT DU BÖRJADE ENGAGERA DIG I TIFO-VERKSAMHETEN?
Jag tyckte att det kändes rätt och ganska naturligt att börja genomföra större verk. Jag har gjort flaggor och banderoller tidigare och känner mig bekväm med det samt att det är kul och lärorikt att få byta kunskap, idéer och erfarenheter med andra. Sedan har jag även hittat tiden för att kunna vara delaktig vilket såklart är viktigt. 

3. HUR SER DU PÅ UTVECKLINGEN AV TIFO I SVERIGE OCH ÖVRIGA EUROPA?
När det gäller Sverige så tycker jag för egen del att tifo-verksamheten växer. Det finns en härlig prestige gentemot sina konkurrenter men även mot sig själv, vilket gör att ambitionen om att vilja göra bättre tifo’n ökar. Idag tycker jag att det görs mer avancerande koreografier med högre kvalité som sätter en standard för vart svensk supporterkultur vill vara, vilket inte bara gäller Allsvenskan utan även de lägre divisionerna samt att damfotbollen börjar växa i allt högre utsträckning, vilket förhoppningsvis kan generera i fler tifo’n även där.

När det gäller övriga Europa så tycker jag det är olika från land till land. Även om jag inte har järnkoll eller inflytande i hur enskilda tifo-grupper arbetar så är min generella uppfattning att många håller hög klass och ibland ligger dom på en nivå som är utöver det vanliga. Tidigare hade vi Europa som förebilder, vilket jag tror att vi fortfarande har men kanske inte på samma utbredande sätt. Idag tycker jag att Sverige är en del av utvecklingen och en bra representant för många att se upp till och ta inspiration ifrån. Vi har kommit långt, vi har kommit ikapp och vi fortsätter att utvecklas, sedan är det inte upp till mig att berätta för någon vad ett bra eller mindre bra tifo är. Med det sagt så tycker jag att övriga Europa har kommit långt vad det gäller utvecklingen av tifo. Det känns som att man kan skapa precis vad som helst, det handlar bara om hur långt man väljer att ta det, en möjlighet som har formats med hjälp av utvecklande kunskap och erfarenhet vilket jag tror har satt en högkvalitativ nivå på tifo’n runt om i Europa och där Sverige är inkluderat i allra högsta grad. 

4. VAD VILL DU TIPSA OM TILL NÅGON SOM VILL ENGAGERA SIG MER I TIFO MEN INTE VET I VILKEN ÄNDE DE SKA BÖRJA I?
Testa att göra en egen flagga eller banderoll, det ger en bra försmak på vad det gäller att till exempel skissa, klippa och måla men även antal timmar som förmodligen kommer ta längre tid än vad du förväntat dig, beroende på vad du ska göra förstås. Hör av dig till ditt lags tifo-grupp, fråga om tips och idéer. Vill man vara med och engagera sig i att göra tifo kan man höra av sig till gruppen, det tror jag alltid uppskattas. För mig krävs det inga förkunskaper, så länge man har rätt inställning och är noggrann i det man gör så är man varmt välkommen. Vi alla hjälps åt, samarbetar och instruerar så att man som ny ska känna sig bekväm, allt däremellan har vi roligt tillsammans.

5. VILKEN ÄR DIN FÖRENINGS BÄSTA TIFO ENLIGT DIG OCH VARFÖR?
Tifo’t är från hemmapremiären mellan IF Elfsborg – BK Häcken 2011. På bilden ser vi laget från 1961 där IF Elfsborg som första nykomling vann och tog guld direkt.  Ett tifo som lyfter fram och påminner oss om de hjältar som skrev historia och just därför väljer jag detta tifo som det bästa.