Intervjuserie om tifo, del 1, AIK

Vi drar igång en intervjuserie om tifo. Först ut är Ralf Zeidlitz från AIK.

1. Vad är och vad betyder tifo för dig?
Tifo är något man även kan kalla för läktarkonst som kan göras i många olika former och material, så som flaggor, målningar, pappersark och mer än så. Tifo för mig betyder gemenskap och är ett sätt att få ge något tillbaka till klubben och att få hylla dom personer som har tagit klubben dit där den är den är idag.

2. Hur blev det att du började engagera dig i tifo-verksamheten?
Jag har gått på Råsunda och AIK’s matcher sedan barnsben, men tifo-intresset tog fart vid 12 års ålder när jag gick på match med några kompisar och jag fick känslan av att jag ville göra mer för AIK. När jag väl kom hem efter matchen, så pratade jag med min mamma om tifo och då berättade hon att vi har en släkting som var med och startade AIK-TIFO, så jag hörde av mig till min släkting och på den vägen är det. Jag har hållit på med tifo sedan jag var 13 år gammal.

3. Hur ser du på utvecklingen av tifo i Sverige och övriga Europa?
Utvecklingen av tifo i Sverige går mer och mer framåt för varje år som går och håller en av dom högsta klasserna i Europa. Tifona blir mer avancerade att göra för varje år då alltid nya idéer behövs tillämpas för att lyckas.

4. Vad vill du tipsa om till någon som vill engagera sig mer i tifo men inte vet i vilken ände de ska börja i?
I år så hade AIK-TIFO ett bord vid kioskerna på Norra ståplats där man tog emot anmälningar från AIK:are som vill hjälpa AIK-TIFO att skapa tifo på läktarna. Men man bör även hålla utkik på sociala medier efter öppna tifofix som AIK-TIFO brukar anordna varje år. Samt så kan man ta kontakt med supportergrupperna på Norra ståplats, bäst då är via gruppernas souvenirbord så kan dom hjälpa personen att få kontakt med AIK-TIFO.

5. Vilken är din förenings bästa tifo enligt dig och varför?
”Erik-tifot” är nog den bästa trots att man har många favoriter, hela tifot med dess budskap och där Erik passade in som en perfekt representant för AIK’s framtid. Samt att ”Erik-tifot” fick sådan stor slagning kraft genom Europa och fick en stor spridning genom sociala medier och ledde till att flera medier ville uppmärksamma tifo-verksamheten. Erik vill fortsatt göra tifon med oss och vi har stadigt kontakt med hans pappa och dom blir inbjudna till varje tifo-fix.


Tifo-bilder av Joakim Hall.