Intervjuserie om föreningsdemokrati, del 9: Järnkaminerna, Djurgårdens IF

Vi kör på med fler intervjuer i vår artikelserie om föreningsdemokrati. Nu har det blivit dags för Viktor från Järnkaminerna.

VAD BETYDER FÖRENINGSDEMOKRATI FÖR DIG?

– För mig innebär det att jag som enskild medlem, och tillsammans med andra engagerade medlemmar, kan påverka hur vi vill att vår klubb eller vår idrott ska fungera. Känslan av att kunna påverka på riktigt tror jag är otroligt viktig för många.

HADE DITT ENGAGEMANG OCH INTRESSE SETT ANNORLUNDA UT OM VI INTE HADE HAFT FÖRENINGSDEMOKRATI I SVERIGE?

– Det tror jag definitivt, jag tror till exempel att det hade varit svårt att driva en slagkraftig supporterförening runt en klubb då, det hade mer blivit som en fanklubb till en artist eller något liknande. Om vi i grunden inte haft föreningsdemokrati tror jag att hela den svenska idrottsrörelsen sett väldigt annorlunda ut.

HUR MÄRKER MAN AV FÖRENINGSDEMOKRATINS PÅVERKAN I DJURGÅRDENS IF?

– Jag tycker att det märks på hur föreningen arbetar i vardagen, bland annat på sättet man försöker involvera medlemmarna och supportrarna i det man gör. Sedan märks det så klart allra mest runt medlems- och årsmöten.

BERÄTTA OM NÅGON GÅNG DÅ MEDLEMMARNA I DJURGÅRDENS IF MED HJÄLP UTAV FÖRENINGSDEMOKRATIN HAR PÅVERKAT DJURGÅRDENS IF SOM DU MINNS MED GLÄDJE.

– Det finns ett par ganska färska exempel som handlar om motioner på årsmöten. Dels röstade medlemmarna 2020 igenom att Djurgården Fotboll ska verka mot införandet av VAR och nu på senaste årsmötet att Djurgården ska verka för en bojkott av VM i Qatar. Det sistnämnda var också motioner som styrelsen yrkade bifall på, vilket kändes positivt. Det där ledde ju sedan fram till bland annat att Djurgården var drivande i att få förbundet att inte ha träningsläger i Qatar i januari.

NÄR BLIR DU SOM MEST LYCKLIG ÖVER ATT VI HAR FÖRENINGSDEMOKRATI I SVERIGE?

– Varje gång man ser någon typ av maktövertagande av en klubb runtom i världen och diskussioner kring ägarbyten och annat. Då blir jag stolt över att vi i Sverige själva äger våra föreningar och att de inte styrs av läskföretag eller diktaturer.

VAD SKULLE DU SÄGA TILL DE SOM ÄR FÖR AVSKAFFANDET AV 51%-REGELN?

– Är det värt att offra själva grundfundamentet i svensk lagidrott för möjligheten att få in några extra miljoner på kontot? Ingen jag hört har haft något bra svar hittills.

HUR PÅVERKAR FÖRENINGSDEMOKRATIN JÄRNKAMINERNA?

– På många olika sätt, både för oss själva men också för hur vi kan påverka. Möjligheten att bli medlem i en supporterförening och se den växa i antal ger ju också en möjlighet att vår röst ska betyda något. Om vi representerar över 5 000 Djurgårdare så borde såväl klubben som utomstående aktörer lyssna på oss. Sedan är vi ju också själva en förening som våra medlemmar kan påverka genom att göra sin röst hörd, på möten eller i vårt dagliga arbete. Det finns ärligt talat inget bättre än när medlemmar är engagerade och vill förbättra Järnkaminerna på olika sätt.

Viktor Adolfsson, Järnkaminerna