INTERVJUSERIE OM FÖRENINGSDEMOKRATI, DEL 4: KÄRNAN – HELSINGBORGS IF

Det har blivit dags för nästa avsnitt av vår intervjuserie om föreningsdemokrati. Idag har vi snackat med Eric från Kärnan.

VAD BETYDER FÖRENINGSDEMOKRATI FÖR DIG?

– Möjligheten, ansvaret och privilegiet att få vara med och påverka den riktning du vill att din förening skall ta. Det gäller lika mycket för din idrottsförening som din supporterförening. Bara genom själva existensen av föreningsdemokrati växer chanserna till att engagera sig och medlen för att organisera sig avsevärt. Oavsett om det handlar om att rösta genom en motion, rösta in en styrelsemedlem, arrangera en stor marsch från någon av din supporterförenings samarbetspubar eller skapa ett tifo över hela arenan.

Med föreningsdemokratin som grundpelare i föreningssverige är de ideella krafterna runt om till exempel en fotbollsklubb alltid en rörelse som anställda på kansli, tränare, spelare och förtroendevalda mer eller mindre måste ta hänsyn till, ha en dialog och samarbeta med.

HADE DITT ENGAGEMANG OCH INTRESSE SETT ANNORLUNDA UT OM VI INTE HADE HAFT FÖRENINGSDEMOKRATI I SVERIGE?

– Det är jag rätt övertygad om. När jag först började engagera mig i Kärnan visste jag redan på förhand att jag var garanterad någon form insyn i klubben, genom exempelvis kontinuerlig kontakt med anställda och förtroendevald. Hur mycket insyn berodde sedan på mitt eget engagemang, det vill säga det var något jag kunde påverka själv. Vilket till mångt och mycket är tack vare att föreningsdemokrati är en sådan institution inom föreningssverige. Hade jag inte känt så hade jag nog inte dragits till det ideella supporterarbetet från första början.

HUR MÄRKER MAN AV FÖRENINGSDEMOKRATINS PÅVERKAN I HELSINGBORGS IF?

– Det märks i många avseenden. De aktiva supporterleden är duktiga på att organisera sig vid stora aktioner, oavsett om det gäller förslag av motion på årsmöte eller att koordinera ett storslaget tifo som i viss mån kräver både klubben och marginalsupportrars engagemang vid själva utförandet. Just tron och övertygelsen på att det går att påverka och skapa små ögonblick av historia eller långsiktiga strategiska förändringar tror jag vi har mycket att tacka föreningsdemokratin för.

Det är nästan som att vi tack vare föreningsdemokratin tar det för givet att ideella krafter och supportrars roll är viktig, och att vi har en form av rätt att influera vår förening på olika sätt och vis. Det är nog lätt att glömma bort det, och det är just därför föreningsdemokrati som ämne är viktig att belysa och förklara vikten av titt som tätt.

BERÄTTA OM NÅGON GÅNG DÅ MEDLEMMARNA I HELSINGBORGS IF MED HJÄLP UTAV FÖRENINGSDEMOKRATIN HAR PÅVERKAT HELSINGBORGS IF SOM DU MINNS MED GLÄDJE.

– Vi har de senare åren haft flera årsmöten där motioner framlagt av supportrar röstats igenom, trots att den sittande styrelsen varit mer eller mindre mot motionen. Senarelagt slutdatum för just inskick av motionsförslag och att HIF som förening ska arbeta mot införandet av VAR är två sådana exempel på senare tid där årsmötet i omröstning röstat för förslaget.

Personligen är jag även inröstad i HIF:s valberedning, numer som ordinarie ledamot. Ett resultat av intern dialog som vore bra mycket svårare att upprätta om det inte vore för föreningsdemokratin och den roll och möjligheter som föreningsdemokratin ger ideella krafter att organisera sig för att påverka.

NÄR BLIR DU SOM MEST LYCKLIG ÖVER ATT VI HAR FÖRENINGSDEMOKRATI I SVERIGE?

– Tyvärr, får man säga, när man ser hur andra klubbar sköts i många andra länder runtom i världen. Inte bara skräckexempel där klubbars klubbemblem, lagnamn, färg på matchtröjor och/eller arenor bytts ut eller flyttats bara för att en ny ägare såg möjlighet att plocka marknadsandelar. Det är även den dagliga driften av många klubbar som på ytan verkar som vilken klubb som helst, där biljettpriser ökar hela tiden eller personer som inte är kompetenta nog att agera till exempel sportchef, eller för den delen ägare, genom nepotism och affärskontakter plötsligt får mandat som klubbens supportrar inte kan påverka.

VAD SKULLE DU SÄGA TILL DE SOM ÄR FÖR AVSKAFFANDET AV 51%-REGELN?

– “Har du någonsin engagerat dig i en förening bortom att köpa säsongskort och souvenirer?”

HUR PÅVERKAR FÖRENINGSDEMOKRATIN KÄRNAN?

– Som jag varit inne på på olika vis ovan ger det oss goda grundläggande förutsättningar för att stötta och påverka vår förening. Det ger oss möjligheten till insyn i föreningens dagliga arbete. Det ger oss möjligheten att organisera oss för att vara med och driva de frågor vi för dagen anser vara viktigast på agendan. Det ger oss också möjligheten till att samarbeta med föreningens förtroendevalda och anställda. Som dagsfärskt exempel har vi fått möjligheten att börja sälja våra egna souvenirer i HIF:s officiella shop inne på Olympia, ett samarbete och en samexponering som gynnar både föreningen och supporterföreningen. Inte bara ekonomiskt utan även för att det symboliserar hur klubb och supportrar i mångt och mycket är en och samma sak.

Tack vare föreningsdemokratin kan supporterklubbar växa till att bli en integrerad och viktig del inom flera av fotbollsklubbens dagliga verksamheter. Och det är väl så vi faktiskt får substans i orden att det är supportrarna, eller medlemmarna, som är klubben.

//Erik Kruse, Kärnan