Intervjuserie om föreningsdemokrati, del 2: Peking Fanz, IFK Norrköping

Nu fortsätter vi vår intervjuserie om föreningsdemokrati, med Sebastian från Peking Fanz.

VAD BETYDER FÖRENINGSDEMOKRATI FÖR DIG?

– Föreningsdemokrati är en möjlighet att direkt påverka viktiga frågor. Det är dessutom, i en fotbollsvärld som på många sätt rör sig i helt motsatt riktning, ett sätt att komma närmare sin förening. Varje gång jag kommer från ett medlemsmöte eller ett årsmöte så lämnar jag det med påfyllda energidepåer och en stolthet över alla IFK:are som gör bra saker för föreningen.

HADE DITT ENGAGEMANG OCH INTRESSE SETT ANNORLUNDA UT OM VI INTE HADE HAFT FÖRENINGSDEMOKRATI I SVERIGE?

– Det engagemang som finns hade fått ta andra vägar om inte annat. Sen är det ju frågan vad en avvecklad föreningsdemokrati hade lett till. Hade det slutat med oligarker som ägare, VAR och att IFK omlokaliserade till Linköping så hade man ju bara lagt av. Men jag vill inte säga att det automatiskt hade lett till att jag slutat titta på fotboll. Jag vet att det finns människor därute som brinner jättemycket även för klubbar utan medlemspåverkan.

HUR MÄRKER MAN AV FÖRENINGSDEMOKRATINS PÅVERKAN I IFK NORRKÖPING?

– Det är bara några veckor sen som styrelsen fick bannor av medlemmarna för hur man kommunicerat kring Idrottsparken. Hade inte vi medlemmar ägt den frågan så hade man kanske bara kört på och börjat planera för en flytt.

BERÄTTA OM NÅGON GÅNG DÅ MEDLEMMARNA I IFK NORRKÖPING MED HJÄLP UTAV FÖRENINGSDEMOKRATIN HAR PÅVERKAT IFK NORRKÖPING SOM DU MINNS MED GLÄDJE.

– Vi hade ju vår föreningsdemokratiskt största stund någonsin inom IFK så sent som i vintras. Personalen varnade om arbetsmiljön i föreningen, vilket ledde fram till ett medlemsupprop från ett hundratal IFK:are. Årsmötet som sen valde Peter Hunts ersättare var vårt mest välbesökta någonsin och hela vintern måste ses som en föreningsdemokratisk triumf.

NÄR BLIR DU SOM MEST LYCKLIG ÖVER ATT VI HAR FÖRENINGSDEMOKRATI I SVERIGE?

– Mest lycklig blir jag nog när jag får gå på medlemsmöten. Sen fylls jag också av en otrolig tacksamhet varje gång jag ser hur vansinnigt illa saker sköts ute i Europa med klubbmärken anpassade efter den kinesiska marknaden och liknande stolligheter.

VAD SKULLE DU SÄGA TILL DE SOM ÄR FÖR AVSKAFFANDET AV 51%-REGELN?

– Jag vill helst inte prata med dem alls. Kan inte tänka mig att det är människor jag har något gemensamt med på något plan. Men om jag var tvungen så skulle jag säga att det finns värden inom fotbollen som inte går att mäta i pengar och att hela Europa är fullt av lag som inte har 51%-regeln. Titta på den fotbollen om det är viktigt för dig att någon tjänar pengar på att äga laget och låt oss behålla det unikt fina vi har.

HUR PÅVERKAR FÖRENINGSDEMOKRATIN PEKING FANZ?

– Föreningsdemokratin styr även vårt arbete. Och ju mer engagemang från våra medlemmar desto roligare är det för oss i styrelsen. Vill man att PF ska driva en särskild fråga så är det bara att ta den med oss. Nu på senaste årsmötet så accepterades en motion om att Peking Fanz ska verka för att IFK Norrköping inte bolagiseras. Så nästa gång den frågan lyfts av IFK:s styrelse så kommer vi stå på barrikaden och kämpa för våra medlemmars önskan.

//Sebastian Bengtsson, Peking Fanz