Vår ställning i pandemin – Ge fotbollen förutsättningarna man önskat

SFSU uttrycker härmed sin ställning i frågan om återtåget av publik till de svenska fotbollsläktaren: Ge fotbollen förutsättningarna man önskat. Vi grundar vår ståndpunkt i dialog med medlemmar och hur vi själva resonerar i egenskap av vanliga människor som råkar vara fotbollssupportrar.

Coronapandemin har sedan dess intåg påverkat allas liv. Oavsett vem man är, vad man arbetar med eller vad man brinner för har livskvalitén fått sig en rejäl törn. Samtidigt som folk fortfarande dör på våra intensivvårdsavdelningar börjar den stora massan alltmer ruttna på den här sorgliga existensen. Vi fotbollssupportrar har, trots den stora och brokiga skara människor vi är, varit tålmodiga kring det faktum att vi inte kan göra det som annars sätter färg i våra liv – följa våra lag på plats. Det är vi fortsatt.

Att inte kunna få följa sitt älskade lag under en period kanske inte låter så farligt, och det är det inte. Inte om man jämför med alla dem som det senaste året och även nu kämpat och kämpar för sina liv. Alla som förlorat den kampen. Alla som förlorat någon eller något. Vi förstår och är självklart ödmjuka inför det faktumet.

Vi och våra medlemmar med oss ber inte om ett blixtsnabbt och oansvarigt öppnande av fotbollsläktarna samtidigt som situationen ser ut som den gör. Det vi ber om är en rättvis och rimlig dialog och behandling för att fotbollen sakta men säkert ska kunna öppna igen i takt med att läget blir bättre.

Så som det ser ut nu är fotbollens möjligheter varken rättvisa eller rimliga. Lika orättvist och orimligt som att vi skulle be om fulla läktare i det här läget är det också orättvist och orimligt att man i nuläget får ta in 8 personer på en arenor som annars tar in 50 000 – samtidigt som man tillåter tusentals i köpcentrum och djurparker.

Vår önskan är därför följande: Ge fotbollen förutsättningarna man önskat. Fotbollen har stor erfarenhet av att anordna evenemang och hantera människor. Ta dialogen, ta klubbarna på allvar i sin ambition att öppna upp varsamt och ansvarsfullt, så som många andra verksamheter redan nu får göra.