SEF och SFSU föreslår nationell samordnare för återuppbyggande av samverkan mellan fotbollens parter

Nu lägger vi ytterligare en fantastisk fotbollssäsong till handlingarna, gratulerar Djurgårdens IF till SM-guldet, Varberg och Mjällby till platserna i Allsvenskan och följer med spänning det allsvenska kvalet mellan Kalmar FF och IK Brage.

Det är en på många vis fantastisk fotbollssäsong vi lägger bakom oss. För femte året i följd nådde Allsvenskan över två miljoner besökare och undersökningen ”Sportnavigatorn” visar att Allsvenskan i år har blivit Sveriges allra mest populära liga. Och, efter många säsonger av arbete baserat på dialog och samverkan mellan fotbollens aktörer har den upplevda tryggheten bland elitfotbollens besökare ökat och ligger mycket högt, 4,3 på en femgradig skala.

Givetvis ville vi därför fortsätta det framgångsrika samarbetet mellan klubbar, supportrar och polis för att nå ännu högre.

Tyvärr har de senaste årens framsteg och årets fotbollssäsongs fantastiska tifon, dramatiska topp- och bottenstrider och höga publiksiffror delvis överskuggats av Polismyndighetens nya egna strategi avseende tillämpning av den så kallade villkorstrappan. Detta är en fråga som tagit mycket energi under året och ännu inte nått någon lösning. Under säsongens senare hälft har dialogen mellan fotbollen och polismyndigheten visserligen återupptagits, vilket är mycket positivt, men vi ser fortsatt frågan som olöst med två parter med tydligt olika uppfattningar och låsta positioner om hur man skall arbeta med frågorna. Vi har tidigare befunnit oss i en liknande situation där folkrörelsen fotboll inte av egen kraft lyckats nå fram till myndigheten fullt ut. Det är angeläget att vi når en gemensam syn på hur de problem som ibland uppstår vid våra stora öppna arrangemang skall lösas i samverkan mellan fotbollen och myndigheten. Det råder förmodligen inga stora skillnader i synen på slutmålet men vägen fram dit har visat sig vara den verkliga stötestenen, och vi vill inte att gjorda framsteg raseras.

För framdrift i frågan föreslår vi, mot bakgrund av detta, att Regeringen tillsätter en oberoende nationell samordnare med uppdrag att med sakkunskap och integritet leda processen för återupprättande av samverkan mellan fotbollens aktörer och myndigheterna i syfte att nå den gemensamma målsättningen om trygga, säkra och välkomnande evenemang för alla. Detta eftersom den nuvarande situationen med ökade motsättningar, minskad tilltro till Polisen inom fotbollsrörelsen och hos supportrarna i stället riskerar att leda till ökad otrygghet och polarisering.

Denna trend måste brytas.

Denna önskan har meddelats inrikesminister Mikael Damberg och vi följer med stark förhoppning Regeringens fortsatta agerande i frågan.

Svensk Elitfotboll                   Svenska Fotbollsupporterunionen

 

Lars-Christer Olsson, Ordförande             Sofia Bohlin, Ordförande

 

Mats Enquist, Generalsekreterare