ANGÅENDE FÖRBUD MOT TIFO- OCH LÄKTARMATERIAL

“Samarbete och dialog är en framgångsfaktor för svensk fotboll. Vi arbetar tillsammans och bygger något fantastiskt. I framtiden önskar vi att även Polisen vill att vara med och bygga.  Idag fungerar de tyvärr tvärtom, som en potentiell rivkula vilken genom oproportionerliga och repressiva åtgärder slår mot det vi älskar.

Mot bakgrund av detta vill vi tacka fotbollens aktörer och än en gång rikta en stark uppmaning till Polisen att arbeta med dialog i stället för repression.”

Så avslutade vi vårt sista inlägg, som finns att läsa här, om de nya visitationskrav Polisens rättsenhet utan dialog med SEF eller SFSU instruerade samtliga polisdistrikt att följa.

Tyvärr valde polisen att gå i motsatt riktning och följde, efter att fotbollens övriga aktörer besutat att återgå till beprövade visitationsmetoder, upp detta med att vid tillståndsgivning förbjuda tifo- och läktarmaterial, i form av större flaggor och banderoller, i matchen mellan GIF Sundsvall och Kalmar FF. Detta angrepp på läktarkulturen fick svenska supportrar att sluta samman och stöd till Patronerna manifesterades från läktarhåll på samtliga matcher i allsvenskans fjärde omgång. .

Nu har denna bakvända idé om att förbjuda något vi är överens om är positivt för att försvåra eventuella lagbrott på bötesnivå spridit sig till Stockholm. Detta sedan AIK i tillstånd inför morgondagens match mot AFC Eskilstuna fått inskrivet att tygstycken större än 1*1 meter är förbjudna, enligt uttalande från Allmänna Supporterklubben som kan läsas här,

Vi hoppades att tifo-förbudet var ett regionalt snedsteg. Att så inte var fallet är beklämmande och sorgligt. Polisens kamp mot den illegala pyrotekniken har tappat alla proportioner vilket ökar avståndet mellan supportrar och Polis ytterligare.