Så ska svensk elitfotboll vara en av Europas bästa fotbollsupplevelser

Svensk Elitfotboll och Svenska Fotbollssupporterunionen (SFSU) kommer i en unik gemensam satsning att ta nästa steg i utvecklingen av den svenska elitfotbollen genom att försöka skapa Europas bästa supportersamverkan. Allsvenskan och Superettan är folkets ligor och nu vill vi tillsammans fortsätta att utveckla den svenska elitfotbollen. Detta med fokus på supportrarna, som skapar inramningen på arenorna.

Den svenska elitfotbollen har redan tagit stora kliv framåt och fortsätter att både på planen, och kanske framför allt vid sidan av planen, bli mer och mer omtalad för varje säsong. Allsvenskan har i fyra säsonger i rad lockat över två miljoner åskådare till de svenska arenorna och tillsammans med Superettan är siffran 2.5 miljoner. Internationellt är det ofta just publiken som omnämns när man pratar om svensk elitfotboll, och den atmosfär som skapas på våra arenor håller många gånger absolut världsklass. Häromveckan bjöd Bundesliga ner den svenska ligan till Tyskland för att få höra mer om vår supportersamverkan.

Svensk Elitfotboll är medvetna att det fortfarande förekommer oegentligheter på våra arenor och att det fortfarande finns problem att ta itu med. Vi tar de incidenter så som de senaste i samband med derbyt mellan IFK Göteborg och GAIS i Svenska Cupen på största allvar, och vi accepterar inte ordningsstörningar alls. Men vi tror att ett långsiktigt arbete tillsammans med våra supportrar är helt rätt väg att gå för att få ännu säkrare, tryggare och mer stämningsfulla arrangemang.

Svensk Elitfotboll och SFSU har under de senaste månderna diskuterat, och sedan en tid gemensamt beslutat, att ta det framåt ytterligare en nivå. Den nya satsningen är femårig, med målsättningen att Allsvenskan och Superettan år 2023 ska ha Europas främsta supportersamverkan. Fokus kommer att ligga på upplevelse, engagemang och att vidareutveckla SLO-rollen. En av de mer konkreta åtgärderna blir att klubbarna kommer att samverka mer med SFSU, genom att öppna upp för, och ta hjälp av det engagemang som finns. Klubbarna ska också ha en tydligare kommunikation med sina supportrar. Detta följs upp med varje klubb och årliga mätningar.

Det är supportrarna som skapar den fantastiska stämningen som råder på svenska fotbollsarenor. Tillsammans med matcherna i elitfotbollen byggs det unika i upplevelsen att se fotboll på plats. Nu utvecklar vi samarbetet för att stärka den bas vi byggt upp.

Ytterligare detaljer kring satsningen och samarbetet med SFSU kommer stegvis att presenteras under projektets gång.

Lars-Christer Olsson, Ordförande Svensk Elitfotboll
Mats Enquist, Generalsekreterare Svensk Elitfotboll
Sofia Bohlin, Ordförande SFSU