Studiebesök i Lyon

I linje med LIAISE-projektet, för utveckling av SLO-funktionen

År två med Erasmus+ projektet LIAISE inleddes för svenskarna med två dagars besök i franska Lyon med samtal och fördjupning av fransk fotbolls utveckling av samverkan följt av studiebesök vid Ligue 1 matchen; Olympique Lyonnais – Paris Saint Germain.

Det två-åriga EU och delvis UEFA-finanserade projektet LIAISE går nu in i sitt andra år med internationell samverkan och utveckling kring SLO-funktionen och dialog emellan aktörer kring fotbollen med fokus på; supportrar, ligaförening, förbund och polis.

Den svenska delegationen bestående av: Sofia Bohlin,SFSU, Axel Granath, SFSU, Kaveh Sarvari, SEF, Christopher Lindahl, SLO IFK Göteborg och Fredrik Nilsson, SLO IFK Norrköping tillsammans med Lena Gustafson Wiberg, SD Europe inleddde helgen med en genomgång av den franska SLO-utvecklingen, supporterstruktur och dialogklimat tillsammans med; franska fotbollsligan (LFP),  franska fotbollsförbundet (FFF), fransk och schwezisk polis samt den franska nationella supporterorganisationen ANS.

Frankrike är tidigare ett land som stått utanför fotbollens framgångsrika dialogutveckling med funktionen Supporter Liason Officier (SLO). En roll som möjliggör dialog, samverkan och motpartsperspektiv emellan aktörer kring fotbollsklubb och deras supportrar, en roll som UEFA satt som krav men inte alltid prioriteras eller efterföljts av fotbollsföreningar. Det krävdes tillslut beslut i franska parlamentet och en ny lag: att samtliga idrottsklubbar som bedriver elitverksamhet ska tillsätta en SLO. Nu två år senare, syns tydliga resultat med en imponerande utveckling och implementation av funktionen från både liga och klubbar till supportrarnas stora glädje som under många år arbetat för en förändring där dialog och samverkan lyfts och tas på allvar för fotbollens bästa.

I Sverige har SLO-funktionen funnits sedan 2012 och sedan dess utökats och utvecklas med stor framgång och lyfts idag som ett europeiskt best practice. Detsamma kan även sägas om SFSU som nationell representant för svenska supportrar med stor bredd och djupt engagemang. Vi är unika med vår samverkan och sammanslutning för det nationella arbetet vilket gör det svårt att finna intressanta och lärorika internationella utbytespartners. Dock är franska ANS trots unga ålder som organisation en aktör som vi delar många likheter med och därmed en viktig partner att fortsätta utvecklas och byta erfarenheter med.

Söndagen fortsatte med Ligue 1 matchen; Olympique Lyonnais – Paris Saint Germain och besök på Groupama Stadium med rundtur av arenan följt av förmöten kring säkerjet och logistik samt genomgång av matchens olika element och aspekter presenterat av SLOer från respektive lagen.  Två prio områden var: hemmalagets två tifon  samtidigt som klubben planerade att genomföra en ljus och danshow samt  bortasupportrarnas sena ankomst och bortasektionens kraftigt minskade kapacitet och placering på tredje etage.

Dagen efter match fokuserade på utvärdering och analys av upplevelsen med möjlighet att reda ut situationer som utifrån svensk kontext uppfattades som främmande vilket ledde till intressanta och berikande samtal. Avslutningsvis kom AS Saint-Étienne’s SLO på besök för att berätta om deras utveckling och fokusområden för funktionen då rollen utvecklas och anpassas utifrån var klubbs behov och förutsättningar. Något vi kan relatera till i Sverige, varje fotbollsförening har sin egna kultur och funktionen görs bäst då den får utvecklas utifrån klubbens identitet  och tillsammans med supportrarna.