Sena matchflyttar försvårar det aktiva stödet

För att följa sitt lag på såväl hemma som bortaplan krävs planering. En planering som för många Hammarbysupportar i fredags sprack på grund av något de själva inte alls kunde råda över. Såhär skriver Bajen Fans på sin hemsida:

Mötet mellan Malmö FF och Hammarby IF har länge stått utan fastställd speldag då det inte varit klart hur Malmös Europa-matcher skulle spelas under hösten.
Det fanns då två alternativ på speltider som vi supportrar kunde förhålla oss till under planeringen av resa till matchen; lördagen den 20/10 kl 16:00 eller söndagen den 21/10 kl 17:00.
Den 17 september meddelades det dock att man fastställt speldagen till söndagen den 21/10 kl 17:30. När detta annonserades ut bokade många supportrar, som länge gått och väntat på ett fastställt datum och tid, sina resor i tron om att det fastställda datumet var det som gällde.

Idag, fredagen den 21 september, mitt under derbyuppladdningen för Hammarby-supportrar, kommunicerades det ut att datumet för matchen, vilket redan skulle vara fastställt, har ändrats efter en överklagan från Malmö FF. Detta innebär alltså att MFF – Bajen  kommer att spelas lördagen den 20/10 kl 13:00. Avsparkstiden 13:00 när två lag från städer 60 mil ifrån varandra ska mötas gör beslutet än mer, pardon our french – idiotiskt.

Lördagsbortamatcher är någonting som en majoritet av fotbollssupportrar önskar, men när det tidigare utannonserats att matchen ska spelas på söndagen, blir det otroligt problematiskt för många.

Många supportrar står nu med resor bokade som gör att de anländer till Malmö dagen efter att matchen har spelats, att fans kommer till Malmö på lördagen, men efter det att matchen är spelad och klar. Problem uppstår även för de supporterorganisationer som arrangerar resor över matchdagen tillsammans med buss- eller tågbolag, då dessa ofta bokas i samband med det att ett datum fastställs.

Tidigare har många supportrar uttryckt ett missnöje om att speldatum är preliminära för länge vilket försvårar planeringen för de aktiva supportrar som vill stötta sitt lag såväl hemma som borta, men nu har vi alltså även en problematik där en inte heller kan förlita sig på att fastställt speldatum verkligen är just fastställt. Fastställt i det här fallet betyder snarare “fastställt, fast egentligen inte. Vi kanske ändrar oss – igen”.

Noterbart är också att Svenska Fotbollssupporterunionen, som företräder Allsvenskans och Superettans största supporterföreningar, får sitt önskemål om att spelschemat spikas så fort som möjligt, totalt ignorerat.

En anledning till att överklagan har bifallits är, enligt SvFF:s förbundsstyrelse, att Malmö FF och Hammarby Fotboll har varit överens om att flytta matchen till lördagen. Enligt de uppgifter Bajen Fans har, så har Hammarby Fotboll inte aktivt förespråkat någon flytt – men man har heller inte uttryckt något motstånd till att matchen flyttas.

Detta är någonting som Bajen Fans ser som djupt oroväckande, då Hammarby Fotboll är medvetna om det stora intresset från supporterhåll och också om det faktum att många redan bokat sin resa. Vi anser att Hammarby Fotboll bör ha satt ner foten och opponerat sig emot Malmö FFs överklagande, mot bakgrunden att det redan meddelats att söndagen den 21 oktober är fastställt.

Att ett sånt här beslut, att ändra en redan fastställd speldag, utan någon som helst tanke på supportrarna anser Bajen Fans är katastrofalt och ogenomtänkt. Klubbarna och förbundet har nu gjort det klart för resterande parter att det är ok att ändra redan fastställda speldagar, vilket gör att supportrarna återigen kastas åt sidan och att det aktiva supporterskapet försvåras.

 

SFSU ställer sig bakom Bajen Fans uttalande. Att, så sent, flytta en match man tidigare fastslagit datum för, är i SFUS:s mening ett oacceptabelt sätt att hantera de människor som gör svensk fotboll till något mer än vår mediokra placering på listan över Europas ligor.

Det är inte första gången den här säsongen som ämnet är uppe. Det hände även tidigare i år då Malmö FF:s match mot Dalkurd flyttades med väldigt kort varsel. Då gick MFF in och ersatte supportrar som bokat resa den ursprungliga matchdagen. Detta löser dock inte grundproblemet som är att supportrar förlorar möjligheten att se sitt lag på plats.

SFSU ser allvarligt på att matcher flyttas på det här sättet. Givetvis förstår vi att lag som ska in i Europaspel ska ha rätt till vila. Problemet är dock när ändringar sker för sent och supportar kommer i kläm.

Då vi vet att frågor som rör spelschemat är väldigt angelägna för vara medlemmar kommer vi lägga stort fokus på detta under vårt årsmöte i november. Mer information om årsmötet kommer senare under kvällen.