Swish för GIF – nytt supporterinitiativ

Under SFSUs årsmöte 2016 utsågs en arbetsgrupp till att jobba med de många positiva supporterinitiativen som finns i Sverige. Det resulterade i ett gediget arbete där supporterföreningar i hela Sverige kontaktades. Sommarträffen i Malmö handlade till stor del om detta där supporterföreningar kunde inspireras av varandra. Vi har också presenterat en lista på supporterinitiativ som ni hittar här.

Vår medlemsförening Patronerna har i samarbete med GIF Sundsvalls Stockholmssektion GIF08 startat ett supporterinitiativ för att stötta sin förening ekonomiskt. Huvudföreningen GIF Sundsvall räknar med ett stort minusresultat för 2017 och man fick dra ur sitt U21-lag ur seriespel pga ekonomin. En swishkampanj startas nu av supportrarna. Vi har fått chansen att prata med en av initiativtagarna ifrån GIF08, Lars Nylin.

  –  Vi kör en så kallad swishkampanj kompletterat med ett bankgiro för de som föredrar det. GIF Sundsvall har länge brottats med ekonomiska problem och nyligen blev det offentligt hur pass stora problemen är. Vi i supportersektionen har länge sneglat mot det som Västerås SKs fans gjorde i VSK Swish häromåret, säger Lars.

Än så länge har inte insamlingen något mål, men man har sneglat på föregångarna Västerås och Gefle som har lyckats få in stora summor på detta sätt.

  – Vi har inte formulerat något exakt mål. Gefle har samlat in 600.000 som dubblerats av sponsorer. Västerås SK har lyckats samla in ännu mer. Det är klart att vi fantiserar om sådana summor, men det hänger mycket på om vi lyckas engagera våra sponsorer. Personligen skulle jag bli besviken om vi inte har samlat in minst 300.000 vid säsongsavslutningen.

  – Vad vi tror efter ha sneglat mot ”VSK Swish” är att det kan vara till nytta att ge tillbaka till de som stöttar insamlingen. Därför kommer vi att på vår Facebookgrupp regelbundet presentera material ur våra arkiv med exempelvis bilder, nostalgi och statistik. För oss var det också enklast att göra initiativet som ett gräsrotsinitiativ, då många av oss bor 40 mil ifrån Sundsvall. I Gefles initiativ så var ju klubben avsändare för inititativet, hos oss är det fansen.

Länk till Swish för GIF.

Artikel på Fotbollskanalen om initiativet. 

Har ni startat ett supporterinitaitv i er supporterförening? Vill du att ert initiativ ska uppmärksammas? Maila till glenn@sfsu.nu.