SFSU i Gelsenkirchen: Dag 3

Så har vi kommit fram till söndagen, vår sista dag i Gelsenkirchen. Nedan följer en rapport från den sista dagens föredrag i Veltins Arena.

FC United of Manchester – A members-run point of view

 

Dag tre öppnades av FC United of Manchester som pratade om de som medlemsägda klubb arbetar med volontärer.

Några delar som de lyfte som extra viktiga var att de arrangerade möten med alla volontärer, för att alla ska känna sig delaktiga och känna sig som ett team. De berättade även att öppenhet inom klubben är av stor vikt, så styrelsen finns alltid tillgänglig för frågor och synpunkter.

 

FASFE – How to mobilise volunteers: the story of Recreativo Supporters Trust

 

Spanska FASFE berättade om Recreativo, en klubb, som har ett stort kulturellt värde för staden, som hotades av konkurs på grund av att ägaren inte betalade ut lönerna, skatterna och avgifterna i tid och att den ekonomiska skulden hade växt sig så stor.

Medlemmarna i Recreativo visade sitt missnöje och krävde att ägaren skulle lämna klubben och för att inte klubben skulle gå i konkurs var de tvungna att betala in en del av skulden inom 25 dagar. Efter ett massivt kampanjarbete lyckades ett hundratal medlemmar samla in pengar som täckte den delen av skulden som skulle baktalas in. Projektet drevs som en ”Supporters Trust” och fick namnet ”Recreativo Supporters Trust”.

De berättade även om det arbete som kvarstår nu för dem och några av de problem som de kan tänkas stöta på.

Men det som de lyfte upp enskilt viktigaste i detta arbete var medlemmarna, att det var medlemmarna som klev in och räddade klubben.

 

SD Europe

 

Avslutningsvis pratade SD Europe om varför det är viktigt att utvärdera sitt arbete. Det är ett enkelt sätt att se hur ett arbete/workshop eller liknande har mottagits och vad som kan förbättras.

Detta knöt ihop säcken för helgen i Gelsenkirchen. En utbildningshelg som var den sista inom detta projekt.