SFSU i Gelsenkirchen: Dag 1

Delar av SFSU:s styrelse är under helgen i Gelsenkirchen på utbildningsträff. Träffen är en del av det Erasmus+-projekt som SFSU är en del och som organiseras av SD Europe.

Träffen som hålls på FC Schalke 04:s hemmaarena Veltins Arena i Gelsenkirchen är den sista inom detta projekt. Träffen inleddes under fredagen med två föreläsningar som ni kan läsa om nedan.

CAFE

 

Först ut var CAFE, en organisation som samarbetar med UEFA för att göra arenor mer tillgängliga för människor med olika funktionsvariationer.

Organisationen startades 2009 av Joyce Cook som efter flertalet knäoperationer tvingades sitta i rullstol och då föll in i en depression. Med fotbollens hjälp tog sig dock tillbaka till ett mer aktivt liv. Cook jobbar numera med medlemsfrågor för FIFA.

CAFE är en av UEFA:s CSR-partners och jobbar för att lyfta frågan om mer tillgängliga arenor. CAFE:s arbete syftar delvis till att belysa att tillgänglighet handlar om så mycket mer än att bara bygga en läktare för personer i rullstol. Tillgänglighet handlar även om att göra arenan till en bra plats för personer med nedsatt syn, nedsatt hörsel eller andra mindre synliga funktionsvariationer.

I nuläget visar undersökningar att 50% av alla personer med funktionsvariationer aldrig besökt ett större publikt evenemang. Något som troligtvis delvis beror på de brister i tillgänglighet som råder på många arenor.

CAFE har tagit fram en handbok för hur arenor kan göras mer tillgängliga. Handboken finns på CAFE:s hemsida.

 

Fare network

 

Efter CAFE  var det dags för Fare Network att berätta om sin verksamhet. Fare network är en organisation som jobbar emot diskriminering inom fotbollen. Organisationen fungerar som en paraplyorganisation för olika personer och grupper som jobbar för att motverka diskriminering. Organisationen stöttar dessa grupper och underlättar för supporterorganisationer, klubbar och andra grupper som vill utbyta erfarenheter på området anti-diskriminering inom fotbollen.

Tre goda exempel som lyftes var Etnoliga i Polen, Schalker Fanprojekt och Balon Mundial i Italien.

Etnoliga i Warszawa arrangerar varje år en öppen liga för lag med personer från olika mer eller mindre utsatta grupper i det polska samhället. Ett initiativ som ska fungera som en enande kraft och en mötesplats för människor med olika bakgrund.

Schalker Fanprojekt är ett initiativ från Schalke 04 där man vill fungera som en positiv kraft i samhället, bland annat genom att arrangera sommarläger för ungdomar.

I Italien drivs ”Balon Mundial” ett initiativ som liknar Etnoliga där man anordnar olika aktiviteter kopplade till fotbollen för att hjälpa utsatta grupper in i samhället.

Då fredagen för de flesta var en resdag hanns inte mer än två föreläsningar med innan det var dags för middag med samtliga deltagare i arenans restaurangdel.

Vi återkommer under morgondagen med en rapport om lördagen.