Rapport ifrån sommarträffen

Under helgen så samlades cirka 30 supportrar i Malmö för att diskutera och ta lärdom av varandra på SFSUs sommarträff. Representanter ifrån Malmö FF stod som värd och välkomnade oss med bravur.

Helgen inleddes med att SFSUs ordförande Sofia Bohlin hälsade alla välkomna med att berätta om SFSUs verksamhet hittills under 2017. Mycket tid tillägnades att prata om vår delaktighet i Supporters Direct Europes Erasmus+-projekt. Som en del i det projektet hade vi två gäster ifrån Italiens Supporters In Campo under denna helgen.

Resten av lördagen tillägnades arbetet med positiva supporterinitiativ. En arbetsgrupp har sedan årsmötet i november sammanställt våra medlemsföreningars initativ. Ni hittar den listan här. Till sommarträffen var Bajen Fans, Allmänna Supporterklubben, Supporterhuset och Guliganerna inbjudna för att tala om sina initiativ. Vid varje initiativ fanns det tid till frågor och diskussion. Vid diskussionen kunde man också förmedla olika utmaningar som fanns när man arrangerade sina initiativ.

Bajen Fans berättade om sitt projekt där man ihop med den tidigare spelaren Sebastian Bojassen har startat ett fotbollslag i Colombia. Ni hittar mer information här.

MFF-supportrar berättade om sitt Supporterhus och hur man framförallt har löst finansiering och aktiviteter. Söndagens aktiviteter för sommarträffen arrangerades också i Supporterhuset. Ni kan läsa mer om Supporterhuset här.

Allmänna Supporterklubben berättade om sin supporterakademi där man aktivt arbetar med att fostra supportrar i olika frågor. En tidigare deltagare i Supporterakademin berättade om sina upplevelser. Här finns mer information om Supporterakademin.

Till sist fick Guliganerna prata om sin cykelresa som har arrangerats efter Klas Ingessons bortgång. De senaste åren har de cyklat till en bortamatch per år och samlat in pengar till Cancerfonden. Här finns en film ifrån tidigare cykelresa.

Hela söndagen gick till att diskutera vår föreningsdemokrati. En fråga som har blivit het igen efter AFC intåg i Allsvenskan under 2017.

Först fick Italienarna i Supporters in Campo berätta om sin vardag, där vi kan se stora skillnader på hur svenska och italienska klubbar drivs. För många av Supporters in Campos medlemmar är det en stor framgång bara man lyckas köpa en procent i bolaget och därmed får välbehövlig insyn. Många har inte ens målsättningen att bli majoritetsägare i nuläget.

Arbetet avslutades med att vi diskuterade vilken roll SFSU ska ha i framtiden. Man kunde konstatera att frågan gällande föreningsdemokratin och 51%-frågan har på sätt och vis fått en ny frågeställning och vinkling, där inte enbart AFC är ett hot mot vår syn på frågan. Vi kan se fler exempel som utmanar frågan. För att jobba vidare med frågan föreslogs det att SFSU ska tillsätta en arbetsgrupp som jobbar fram hur SFSU ska gå vidare.