AFC är ett hot mot föreningsdemokratin

Föreningsdemokratin skiljer Sverige från många andra fotbollsländer. I internationella kontakter möts SFSU ofta av avundsjuka från fotbollssupportrar från andra länder som utan möjlighet till inflytande bara kan se på medan klubben i deras hjärtan missköts eller inte respekteras av sina ägare.

51%-regeln innebär att vi som medlemmar alltid är majoritetsägare i våra egna föreningar.

Under många år var föreningsdemokratin hotad då frågan om att avreglera 51%-regeln flera gånger lyftes och behandlades på Riksidrottsmötet (Riksidrottsförbundets årsmöte). Även Svenska Fotbollförbundet drev under flera år frågan om en avreglering för att möjliggöra en förflyttning av makt i svensk fotboll från dess medlemmar.

För Svenska Fotbollssupporterunionen har det alltid varit en självklarhet att skydda och främja föreningsdemokratin. Trots att vi supportrar hejar på olika lag och ibland har olika syn på supporterskap har 51%-frågan alltid enat de svenska supporterleden. 2011-2013 förde supporterrörelsen sin kanske starkaste kamp någonsin då svenska fotbollssupportrar gemensamt lyckades rädda 51 %-regeln i sitt nuvarande utförande.

De senaste åren har ett nytt hot mot föreningsdemokratin tornat upp sig. Athletic FC, idag hemmavarande i Eskilstuna, har genom att ta över andra föreningars platser i seriesystemet kunna avancera i en takt som inte borde vara möjlig. Konceptet AFC, som drivs av affärsmannen Alex Ryssholm, har hittat kryphål i regelverket av tidigare använts av skräckexempel från utlandet, exempelvis Red Bull-klubbarna i Leipzig och Salzburg.

En fungerande medlemsverksamhet med föreningsdemokrati är ett krav för att få Elitlicens i svensk fotboll. AFC drivs som förening, men utmanar föreningsdemokratin på så vis att man inte har eller haft någon fungerande medlemsverksamhet med möjlighet till inflytande för den som önskar engagera sig. Ryssholms projekt försvårar medlemsverksamheten med höga avgifter och bristfällig information, detta för att behålla makten hos ett fåtal personer. Detta sätt att driva en fotbollsklubb är ett hot mot föreningsdemokratin och den svenska fotbollsfamiljen.

Flera supportrar i Sverige har genom åren kontaktat AFC med förfrågningar om stadgar och medlemsinformation, information som i en medlemsförening bör vara offentlig. Ett antal har till och med försökt bli medlemmar. Flera har nekats att bli medlemmar och mycket få har fått ut den efterfrågade informationen.

Efter flera uppmärksammade aktioner av supportrar till olika allsvenska klubbar har nu media fått upp ögonen för AFC och börjat granska klubben hårdare än innan. Dessa granskningar har visat att AFC:s medlemsavgift är mer än dubbelt så hög som snittet i Fotbollssverige samtidigt som den som varit medlem i mindre än ett år står utan rösträtt i föreningen. Det har även visat sig att ordföranden Alex Ryssholm valts som ordförande på 10 år, något som sticker ut i jämförelse med resterande Fotbollssverige. Dessa metoder för att obstruera och kringgå medlemsinflytande är ett hot mot föreningsdemokratin.

SFSU ser positivt på de supporteraktioner, i form av budskapsbanderoller och andra typer av manifestationer, som förekommit för att belysa problemet. Vi uppmuntrar också våra medlemmar att fortsätta lyfta och problematisera AFC:s metoder. Det är sundhetstecken att supportar reagerar när en grundbult i den svenska föreningsrörelsen ruckas på.

Fotbollen tillhör alla. Bevara 51%-regeln.

Länktips

 

“Är AFC-experimentet på väg att spåra ur?” – av Noa Bachner

“Välkommen till AFC, men helst inte” – av Noa Bachner

“RF-basen kritisk mot AFC – orolig för rundning av 51-procentsregeln” – av Martin Petersson

“Så svarar Ryssholm efter RF:s kritik mot AFC Eskilstuna” – av Martin Petersson

“Plötsligt i Väsby” – av Johan Orrenius