Svenska Cupen förtjänar bättre avsparkstider

På skärtorsdagen spelas Svenska Cupens final mellan Östersunds FK och IFK Norrköping. En av årets allra största och viktigaste matcher startar 16.00 en vardag, vilket är en supporterfientlig tid som är direkt dålig för svensk fotboll. Peking Fanz, som är en av våra medlemsföreningar har valt att bojkotta matchen.

Det är inte bara finalen som har haft en dålig avsparkstid i årets turnering. Supportrar till flera lag har känt ett stort missnöje under årets turnering, vilket är olyckligt för turneringen och svensk fotboll.

Svenska Cupen är en stark och viktig turnering vars varumärke har stärkts de senaste åren genom ett förnyat upplägg. Att varumärket har stärkts beror på stor del av ett spelformat som har gynnat intresset och publiktillströmningen. Det har även resulterat i att supportrar har satsat och slutit upp kring matcherna, där arenorna många gånger har varit mer välfyllda än tidigare år.

SFSU har sedan några år tillbaka haft ett samarbete med Föreningen Svensk Elitfotboll kring spelschemat i Allsvenskan och Superettan, där vi har sänt in våra önskemål inför varje ny säsong. Spelschemat är en viktig fråga för SFSU och många planerar sina liv efter sina lag.

Publiken är viktig för svensk fotboll och Svenska Cupen hade gynnats av bättre avsparkstider. För att bibehålla intresset för Svenska Cupen och även i fortsättningen skapa fotbollsfester under cupspelet så uppmanar vi SvFF att tänka om inför nästa år.