Positivt pyroteknikmöte i Danmark

I december presenterade den danska föreningen Bröndby en bengalisk eld som har en lägre temperatur. Produkten är fortfarande bara en prototyp, men intresset har varit stort för produkten i både Sverige och Danmark. Både Djurgårdens IF och Malmö FF har haft klubbrepresentanter på plats för att kika på produkten. Under gårdagen närvarade även Svenska Fotbollssupporterunionen (SFSU) på ett möte ihop med Svensk Elitfotboll(SEF), där man träffade de danska motsvarigheterna för att diskutera och få se den nya prototypen.

– Vi ser väldigt positivt på den utveckling som danskarna stått för och ser fram emot möjligheten att kunna engagera oss mer aktivt i detta, säger SFSUs ordförande Sofia Bohlin.

Produkten är fortsatt bara en prototyp och det krävs mer arbete innan den kommer användas på både svenska och danska läktare. 

– Då detta är första prototypen är det just nu för tidigt att säga exakt vad nästa steg blir. Men vi är hoppfulla och ser stora möjligheter att vara med i ett samarbete tillsammans med SEF där vi kan stötta utvecklingen, säger Sofia.

– Den nyutvecklade produkten är både röksvag och brinner med så låg värme att den tillhör den låga klassificeringsnivån. På det sättet är det lagligt att använda den under nuvarande dansk lag, säger uppfinnaren Tommy Cordsen till Bröndbys hemsida.

Det är fortsatt Bröndby som utvecklar produkten, men SFSU kommer via ett samarbete med SEF följa utvecklingen.

– Vi hoppas på ett gott samarbete i frågan med DFF, SEF och Bröndby som kommer gynna svensk fotboll i längden. Det var också glädjande att SEF tog initiativ till detta möte, säger Sofia.

Samarbete med danska supportrar är inget som är nytt för SFSU. Så sent som i januari deltog SFSU på vår danska motsvarighet DFFs årsmöte. Där inspirationsföreläste SFSU om den mycket positiva publikutveckling som vi ser i Sverige just nu.

– SFSU har sedan tidigare en stark relation med de danska supportrarna. Vi har ett stort utbyte av kunskap och erfarenhet. Vi ser fram emot ett fortsatt samarbete, säger Sofia.

Text: Glenn Holvik, Svenska Fotbollssupporterunionen
glenn@sfsu.nu

Länk till uttalande ifrån Svensk Elitfotboll.