Tony Ernst

Ordförande: 2013-2015

Ålder: 49
Lag: Malmö FF
Medlem av vilken supportergruppering: MFF Support

Varför tog du dig an uppdraget som ordförande i SFSU?

Det fanns ingen annan där och då som kunde axla manteln. I efterhand har man ofta en förmåga att konstruera en berättelse för att göra historien mer trovärdig. Även jag är sugen på detta. Men sanningen var nog att det var en slump. Jag blev tillfrågad av valberedningen och funderade på varför de valde mig. Kanske trodde de att jag skulle göra ett bra arbete. Att jag tackade ja till uppdraget hade nästan uteslutande med den anländande omröstningen av 51 % -regeln att göra. Jag ville så gärna bevara vår föreningsdemokrati.

Vad var det viktigaste SFSU åstadkom under din mandatperiod?

Bevarandet av 51 % -regeln. Skrotandet av Ståplatsreduceringen. Mosandet av polisfakturorna. Att det strikta ansvaret vid pyroteknikböter försvann. En bortre 8-veckorsgräns för teveflytt av matcher. Att dialogen med SEF (och i viss mån SvFF) cementerades och fastställdes, så att vi blev de svenska supportrarnas naturliga representant. Vi växte som organisation och blev synligare i media, där vi de facto tog striden mot makthavare, polis och allmänheten. Såväl ekonomin som infrastrukturen uppgraderades. Vi var delaktiga i att allsvenskan fick ett publikt uppsving och under 2015 slog alla tiders publikrekord. Vi tog plats på den europeiska supporterscenen genom vårt arbete inom FSE och Supporters Direct.

Vad är du mest stolt över?

Jag är av naturen extremt självkritisk och tycker alltid att jag kunde ha gjort mer. Så jag är mycket sällan stolt. Men det är klart att segern i 51 % -regelns bevarande var en milstolpe. Annars känner jag mest en ära över att ha få tjänat Sveriges aktiva supportrar under tre år.

Vad anser du om SFSU:s utveckling?

Det måste man få säga: den har varit remarkabel. På åtta år har vi gått från regelrätt slagsmål i Malmö till att alla medlemsgrupperingar umgås en hel helg i Norrköping. Jag tycker att man numera med fog kan säga att SFSU på ett trovärdig vis representerar den svenska supporterkulturen. Mama we made it!

Vad tror du blir SFSU:s största utmaning framöver?

Att på ett ännu tydligare vis representera alla dessa disparata supporterorganisationer. Att ta till vara på medlemmarnas idéer och tankar. Att kunna stärka kommunikationen mellan styrelse och medlemsorganisationer. Att bygga en ännu starkare infrastruktur.