SFSU:s spelschemagrupp informerar

Det var många som, med all rätt, inte var helt nöjda med hur spelschemat såg ut under säsongen 2015. Det var dock SFSU:s första år vi tyckte till om hur vi vill att spelschemat ska se ut, och vi tror att vi kan åstadkomma förändring genom att långsiktigt arbeta med dessa frågor.
Inför 2016 så har vi kollat på 2015 års statistik, och har tydliga önskemål om att vi vill att antalet helgmatcher ska bli fler. Dessutom har vissa medlemsgrupper uttryckt missnöje över det låga antalet bortamatcher på helgerna, och vi har framfört att fördelningen mellan just dessa helgmatcherna ska ses över.

En punkt vi fokuserade på under förra året var flyttandet av matcher.
SFSU ansåg att det skedde för tätt inpå matcher och att det inte var acceptabelt. Av den anledningen valde SFSU att skicka en begäran till SEF att de skulle ta upp frågan. Det har nu, efter diskussioner mellan SFSU, SEF och tevebolagen, resulterat i att det står inskrivet i teveavtalet att inga matcher ska kunna flyttas med mindre än åtta veckors varsel. Detta ser vi som mycket glädjande.

SFSU:s spelschemagrupp
Ludvig Frishammar (Djurgårdens IF)
Tony Ernst (Malmö FF)
Glenn Holvik (IF Elfsborg)
Jesper Uhlén (Halmstads BK)
Niclas Backlund (Gefle IF)

Här nedan följer de rekommendationer som vi skickade in till SEF/SvFF innan spelschemat sattes:

SFSU:s tankar angående spelschemat 2016

SFSU:s vision är att ha fasta matchtider, och matcher på så få olika dagar som möjligt. Vi ser helst lördagar och söndagar som fasta matchdagar, och vi vill att ett spikat spelschema sätts för hela säsongen.

 1. Ett spikat spelschema så tidigt som möjligt
  SFSU:s önskan är att ha ett spelschema som sätts inför säsongen och som gäller för hela säsongen.
 2. Överlag fler helgmatcher än 2015
  Under 2015 spelades 106 vardagsmatcher och 134 helgmatcher i Allsvenskan. I Superettan spelades 101 vardagsmatcher och 139 helgmatcher. Vi vill att antalet helgmatcher ska bli fler än så under 2016.
 3. Jämnare fördelning mellan helgmatcherna
  Vi vill att fördelningen av antalet helgmatcher per förening ska bli jämnare. Detsamma gäller antalet helgmatcher på hemma- respektive bortaplan. I Allsvenskan varierade antalet helgmatcher från 11 till 20 mellan olika föreningar, och antalet bortamatcher på en helg varierade mellan 2 och 12. Vi vill att fördelningen ska bli jämnare mellan de olika föreningarna i Allsvenskan och Superettan.
 4. Inga vardagsmatcher innan 19.00
 5. Noggrann hänsyn till lag som spelar i Europa, så vi slipper matchflytt på grund av detta