Rapport från SFSU’s årsmöteshelg

Till att börja med vill vi tacka alla de medlemsföreningar som deltog och gjorde helgen mycket givande! Som vanligt – vågar vi säga – var helgen välbesökt och diskussionsnivån bra. Tack!

Helgen hölls i år den 28 – 29 november i Norrköping, och supporterföreningarna kring Norrköping gjorde ett ypperligt jobb med att arrangera det hela. Ett stort tack också till IFK Norrköping som gjorde det möjligt att utnyttja lokalerna på Nya Parken.

Lördagen
Traditionsenligt bestod lördagen av olika work-shops och föredrag, i år kretsade de mest kring temat repression, men en del annat hanns också med. Först höll dock Tony Ernst en kortare genomgång om det gångna året och presenterade SFSU:s arbete från hans synvinkel.

Första stora delen handlade om juridiken och rättssäkerheten för fotbollssupportrar. Nye styrelseledamoten i SFSU, Axel Granath, har tagit fram ett material kallat ”juridik för supportrar” och dess innehåll presenterades. Polisens och supportrarnas olika rättigheter i olika situationer gicks igenom, samtidigt som vissa delar av juridiken kring tex polislagarna och viss praxis kring olika relevanta rättsfall behandlades. Vidare diskuterades handboken i smågrupper efteråt, och olika situationer som är relevanta för oss supportrar. Vill ni läsa mer om handboken ”juridik för supportrar” så finns den tillgänglig här http://www.supporterklubben.com/images/2015/10/Juridik-foer-Supportrar.pdf

Utöver handboken presenterades även arrangörsavstängningar samt tillträdesförbud på ett praktiskt plan, med svar på vad som egentligen skiljer dem åt, hur de utnyttjas samt hur de kan överklagas.

Förutom 90 deltagare från 25 olika medlemsgrupper och 13 lag var även ordförandena för respektive SEF och SvFF på plats. Karl-Erik Nilsson från SvFF och Lars-Christer Ohlsson från SEF blev intervjuade på ett kamratligt sätt av SFSU:s dåvarande ordförande Tony Ernst, där framtiden i samarbetet mellan kanske främst SEF och SFSU presenterades, men även detaljer som spelschemat, konstgräsfrågan och 51-procentregeln diskuterades. En positiv nyhet för oss supportrar är att SEF och SFSU tillsammans verkat fram en 8-veckorsregel för flytt av matcher.
Innan repressionsarbetet avslutades med en work-shop om hur SFSU ska arbeta i frågan, avhandlades också pyrofrågan. Dagens läge presenterades, där legaliseringen gått lite i stå, med ganska små möjligheter att gå vidare. Det diskuterades också i smågrupper hur frågan bör läggas upp för att sedan presenteras gemensamt.

En väldigt intensiv och lärorik lördag avslutades med en gemensam middag och samkväm.

Söndagen var avsedd för årsmötet för SFSU, och det blev en ganska så känslosam tillställning. Främst Lena Gustavsson Wiberg och Tony Ernst höll hjärtevärmande tacktal för sin tid i SFSU och till personer som varit med och jobbat på vägen, även en del presenter avverkades. Årets årsmöte var på så sätt ganska annorlunda, eftersom flera personer med en stark koppling till SFSU avslutade sina respektive perioder som förtroendevalda, och en i mångt och mycket ny styrelse skulle ta form.

Utöver diverse personval, tacktal och presentationer av kandidater bestod årsmötet av en diskussion kring SFSU:s framtida arbete. Nedan följer de olika personval som gjordes. Vill ni läsa mer, ta en titt på årsmötesprotokollet!

Ordförande: Sofia Bohlin (IFK Göteborg)

Ordinarie ledamöter på 2 år: Ludde Frishammar (Djurgårdens IF), Åsa Wendin (Malmö FF), Dan Ekberg (Helsingborgs IF)

Ordinarie ledamöter på 1 år: Maria Lemberg (Hammarby), Axel Granath (AIK), Jesper Uhlén (Halmstad BK)

Suppleanter: Jonas Larsson (Gefle IF), Felix Jonsson (Örgryte IS), Viktor Olsson (Malmö FF)

Ordinarie revisor: Mats Jonsson (Djurgårdens IF)

Revisorsuppleant: Tobias Larsson (AIK)

Valberedning: Mathias Schwartz (IFK Göteborg), Masih Khedra (AIK), Lena Gustavsson Wiberg (Djurgårdens IF) och Susanne Lundberg (Malmö FF)

Vi tackar alla deltagare för en givande helg, på återseende nästa år när årsmöteshelgen hålls i Borås!