Spelschema 2015

SFSUs kommentarer

På SFSU:s årsmöte i slutet av november 2014 i Malmö så gav årsmötet en arbetsgrupp i uppgift att komma fram till SFSU:s tankar kring allsvenskans och superettans spelschema. Denna arbetsgrupp, bestående av Tony Ernst (MFF Support/ordf i SFSU), Mattias Arvidsson (Sundsbusarna Helsingborg/styrelseledamot i SFSU), Hanna Brown (Gårdakvarnen GAIS), Ludvig Frishammar (UCS Djurgården) och Björn Lundberg (Ultras Göteborg), fullgjorde sitt arbete och meddelade de ansvariga inom SvFF/SEF sina tankar.

Vår vision handlade framförallt om fasta matchtider och matcher på så få olika dagar som möjligt. Vi ville helst ha lördagar och söndagar som fasta matchdagar. Dessutom tryckte vi på att matcher med långa avstånd skulle spelas på helgdagar för att möjliggöra maximalt antal bortasupportrar.

Vi pekade också ut 6 stycken mål som vi spaltade upp enligt följande:

  • Ett spikat spelschema så tidigt som möjligt
  • Se till att matcher med långa avstånd spelas på helger
  • Överlag fler helgmatcher än förra året
  • Inga vardagsmatcher innan 19.00
  • Inga flyttade matcher pga tevebolags önskemål
  • Noggrann hänsyn till lag som spelar i Europa, så vi slipper matchflytt pga detta

Nu har spelschemat varit ute ett tag och många supportrar är – med all rätt – missnöjda. Flertalet lag har på den första halvan av säsongen ingen bortamatch överhuvudtaget på en helg. Det är – rent ut sagt – oacceptabelt. Vi har förståelse för att det är ett ytterst knixigt jobb att sätta spelschemat, speciellt ett år som involverar ett U21-EM som 2015 gör, men vi anser icke desto mindre att man hade kunnat förvänta sig mer. Vårt missnöje har vi framfört till de ansvariga hos SvFF/SEF.

Vi måste dock komma ihåg: det här är första gången som SFSU är involverade i spelschemat. Det här är första lilla steget i en större resa som vi fortfarande tror ska bli väldigt bra. Vi kommer att vara med även framgent och de här frågorna kommer att tas upp under året så att vi kan komma ännu starkare när spelschemat ska sättas för 2016. Vår förhoppning är att vi har ett spelschema som alla supportrar kan känna sig rimligt nöjda med, och där våra tankar har fått genomslag, inom en femårsperiod.

Bildkredit: (CC) photosteve101, Flickr