Victor Capel

Ordförande 2010-2012

Ålder: 32
Lag: AIK
Medlem av vilken supportergruppering: Black Army Stockholm

Varför tog du dig an uppdraget som ordförande i SFSU?

Efter att ha varit med sedan starten så kändes det bra att kunna vara med och vara en länk mellan de styrelser som suttit innan mig och de nya personer som kom in. Det skulle ju varit dumt att ha lärt sig massor av saker för att sedan inte använda det till något bra. Och för att det är ett hedersuppdrag för vilken svensk fotbollssupporter som helst.

Vad var det viktigaste SFSU åstadkom under din mandatperiod?

Delsegern i 51 % -frågan på RIM 2011 i Uppsala var den personliga höjdpunkten helt klart, men för föreningens del så betydde det att vi verkligen etablerade oss som en stabil, kunnig och ambitiös part i svensk klubbfotboll. Jag ska inte heller glömma att nämna det internationella arbete som gjordes, allt från att hjälpa UEFA med SLO-regelverket till att bidra till EU:s vitbok om good governance inom fotboll.

Vad är du mest stolt över?

Arbetet i 51 % -frågan. Det var en laginsats som hette duga och jag är jäkligt glad över att ha fått jobba med så mycket smarta människor som har modet att agera i frågor som berör så många mer än bara de själva.

Vad anser du om SFSU:s utveckling?

Mycket positiv. SFSU har i princip fått genombrott i eller fått igen alla sina hjärtefrågor som vi diskuterade 2008 när föreningen grundades. Ståplatsfrågan, 51 % -frågan och på senare år pyrofrågan. Svensk fotbolls organisationer har på några år gått från att se de organiserade supportrarna som ett problem (eller åtminstone inte som en del av någon lösning) till att idag ha blivit en av fotbollens största tillgångar.

Vad tror du blir SFSU:s största utmaning framöver?

Att bibehålla intresset för arbetet när »de stora« frågorna är på väg att lösa sig. Samt att hjälpa till att fixa så att pyron blir laglig på ett sätt som kan accepteras av de allra flesta. Förhoppningsvis kan man få medel att hålla sig med en eller ett par deltidstjänster och kanske ett litet kansli också, så framtida ordförande slipper betala det mesta av sitt arbete ur egen ficka.