Söndagens tragiska händelse

Pressmeddelande från SFSU

Efter det tragiska dödsfallet i samband med fotbollsmatchen i Helsingborg söndagen den 30 mars har det blivit en stor debatt om supporterkulturen i Sverige. SFSU (Svenska Fotbollssupporterunionen) kan aldrig ta ansvar för enskilda individers handlingar men vi kan arbeta långsiktigt för att leva upp till det manifest vi nyligen skrev tillsammans med SEF (Svensk Elitfotboll). Därför anordnar SFSU nu en supporterträff med fokus på supporterkulturens framtid i Stockholm helgen 28/29 juni.

Temat för denna supporterträff är: Rannsakan – för bevarandet av den sunda supporterkulturen! Vi vill gemensamt diskutera hur vi vill att svensk supporterkultur ska se ut framöver. Och vad vi tillsammans kan göra för att förhindra händelser som den i Helsingborg. Alla svenska supporterföreningar är välkomna att vara med och göra detta till något stort och viktigt.

Det är inte enbart vi supportrar som kan lösa det här problemet (för det är ett problem) men vi måste dra alla strån vi kan till stacken. Vill vi ha kvar vår supporterkultur så passionerad, dynamisk och makalöst stark som vi älskar den, men samtidigt också öppen och inbjudande för alla som vill vara en del av den, ja, då är det dags att ta ställning nu. Ska vi kunna bevara de positiva delarna av svensk supporterkultur (ståplats, bortapublik, pyroteknik, sång, tifo etc) så måste vi våga stå upp mot de negativa delarna.

Det kommer att bli föreläsningar, workshops, samtal. Och mängder av tid för informella samtal mellan supportrar från hela landet. Helgen vi bokat för denna träff ligger under VM i Brasilien då allsvenskan har uppehåll, vilket innebär att de flesta supportrar har »ledigt«. Vi hoppas också på uppslutning från förbund, fotbollsföreningar, politiker och polis.

Innehållet är långt ifrån spikat än, vi vill gärna att våra medlemsorganisationer ska vara med och bestämma agendan och kommer därför att noggrant stämma av med dem vad de vill ta upp. Men det känns viktigt att redan nu gå ut med detta. Vi måste visa att vi supportrar gör någonting, att vi tror på vår egen kraft att påverka, att vi står upp för fotbollen.

SFSU representerar de organiserade supportrarna i Sverige, vi har cirka 30 000 medlemmar. Det är blott en bråkdel av alla de som går på fotboll i Sverige, men vi tar den här fighten ändå. SFSU vill ha alla svenska supporterorganisationer på plats. Vi kommer därför att se till att det finns möjlighet att söka pengar för resor till och från Stockholm, hotell och matkostnader.

Inbjudan går ut till alla SFSU:s medlemsorganisationer, det vill säga samtliga supporterorganisationer i Allsvenskan och Superettan. Supporterträffen kommer att vara helt igenom föreningsdemokratisk och gå i transparensens tecken. Media är välkomna!

Frågor på detta? Maila eller ring Tony Ernst, ordförande för SFSU.

· mail: tony.n.ernst@gmail.com
· mobil: 0702 – 23 75 00

SAVE THE DATE: lördagen den 28 juni och söndagen den 29 juni
PLATS: Stockholm, lokaler ännu ej klara