SFSU och HSU anser att väskförbudet måste skrotas

Det har gått snart ett år sedan Polisen införde väskförbud på evenemang. Vi kan konstatera att förslaget medfört en mängd problem för oss supportrar, liksom för arrangörer och besökare på konserter och andra evenemang. Polisen motiverar förbudet med att Säpo höjt terrorhotnivån. Vi förstår givetvis allvaret vad gäller säkerhetsläget, men väskförbudet är ett slag i luften. Polisen har inte kunnat påvisa att det har fått någon effekt på säkerheten.

Vi inom supporterrörelsen arbetar för att fler människor ska vilja gå på match. Det ska vara enkelt och smidigt att gå på fotboll och hockey. Vi ser hur väskförbudet istället försvårar för besökare som inte kan ta med sig det de behöver för grundläggande behov. Det kan till exempel handla om sanitetsartiklar, powerbanks, nycklar, en extra tröja eller en regnjacka. Nu tvingas besökare i bästa fall försöka få plats med detta i sina fickor eller krångla med förvaring utanför arenan. Eller, i värsta fall, helt avstå från att gå på match. Inte minst drabbar detta barnfamiljer, kvinnor och de som åker kollektivt till match. Vi har fått ta del av många vittnesmål om att besökare behövt vända i dörren och vi ser att det framför allt drabbar de som inte går på matcher regelbundet. Även mer aktiva supportrar som deltar i tifoarrangemang och tar med flaggor och banderoller till matcher drabbas av förbudet.

Det är också tydligt att tillämpningen av väskförbudet sker godtyckligt. Det är viktigt att påpeka att det inte är Säpo som har bedömt att väskor måste förbjudas för att motverka terrorism. Det är Polisen som i sitt beslut om tillstånd för evenemang ställer som villkor att väskor inte får medföras. På vissa evenemang som konserter eller festivaler tillåts ibland mindre väskor, men på fotboll och hockey råder ett totalt förbud. Vår bild är att det inte hänger samman med att det skulle finnas en högre risk för terrorattentat på just idrottsevenemang. Det ligger istället i linje med andra kollektiva inskränkningar som vi sett under flera år i friheten för personer som går på fotboll och hockey, som genomförts i hopp om att bland annat komma åt pyroteknik på läktarna. Men, någon minskning av antalet bengaler på läktarna har inte skett sedan väskförbudet infördes. Den enda effekt vi ser är att laglydiga supportrar drabbas och i värsta fall avstår från att gå på match. 

Självklart är säkerheten vid matcher viktig, inte minst för oss som står på läktarna match efter match, vecka efter vecka. Men om Polisen inte kan visa att ett väskförbud gör våra evenemang säkrare behöver förbudet omedelbart upphöra. 

Det ska vara möjligt för besökare att ha med sig vanliga, mindre väskor eller tygpåsar på evenemang. Självklart är vi, precis som innan förbudet, beredda att visa upp innehållet när vi blir ombedda innan vi går in på en arena. Det torde vara mer ändamålsenligt och träffsäkert för att trygga säkerheten utan att jaga bort viktiga målgrupper som barnfamiljer och kvinnor från våra matchevenemang. 

Hockeysupporterunionen och Svenska Fotbollssupporterunionen kräver därför att Polisen omprövar beslutet om väskförbud.