SEGER FÖR SVENSK FOTBOLLSPUBLIK – NU HAR VI SAGT NEJ TILL VAR

SFSU konstaterar med glädje en märkesvecka för den allsvenska föreningsdemokratin
På Mjällbys, Örebros, och IFK Norrköpings årsmöten röstade nämligen medlemmarna i respektive förening för att motverka införandet av VAR i Sverige.

Detta innebär att arton av trettiotvå klubbar i Svensk Elitfotboll nu har i uppdrag av sina medlemmar att motverka införandet av VAR. Noll av trettiotvå klubbar har i uppdrag att verka för VAR. Eftersom VAR i sig ytterst är en fråga för elitföreningarna och elitföreningarna nu tydligt säger nej tack så förutsätter vi att deras demokratiska processer respekteras av distrikt, förbund, och eventuella intressegrupper med anknytning till svensk fotboll.

Rösten från folkrörelsen är tydlig och klar: rör inte vår liga. Allsvenskan är fortfarande en på-plats-upplevelse som kräver ditt aktiva deltagande och inte något du ser på teve. Det är den upplevelsen vi värnar och bevarar genom att skydda den mot ett ofärdigt och dysfunktionellt system. Vi är glada och tacksamma för att vi har råd att gå på fotboll i Sverige, att vi har föreningar med lokal förankring, och att vi har en tradition där viktiga frågor röstas om och inte beslutas över huvudet på de som påverkas.

Detta är en seger för fotbollspubliken och den organiserade supporterrörelsen, men det är också ett sundhetstecken för hur vi sköter vår fotboll. Sverige är ett internationellt föredöme när det kommer till inflytandet den vanlige fotbollsbesökaren kan ha över sin förening och sin idrott. Det är inte UEFA, lobbygrupper, sponsorer eller andra som bestämmer – det är vi själva. Vi kommer aldrig ”halka efter”, för vi vill inte hinna i kapp. Vi vill något annat, ytterst det viktigaste av allt:
Att makten över svensk fotboll finns i händerna på de som älskar den.